23 Jula, 2024
BalkanHrvatska

„BIVŠI NEPRIJATELJI“: Prvi dugometražni dokumentarni film Lupige

Prije četiri godine upoznali smo ih u Bosni. Nebo se otvorilo i kiša je dva dana obilno zalijevala Jajce i okolna sela, mjesta na kojima su devedesetih počinjeni brojni zločini, nad civilnim stanovništvom. Njih tridesetak, neki sa štakama, neki teško dišući, neki šepajući na protezama umjesto nogu, uporno je obilazilo ta mjesta poklanjajući se ubijenima, jednako, bez obzira kojoj naciji žrtve pripadale. Rat ih nije mazio, prošli su najgore. Gotovo svi su ranjavani i iz rata su izašli kao invalidi. Neki u Hrvatskoj vojsci, neki u JNA, neki u Armiji BiH, neki u Vojsci Republike Srpske, neki u HVO-u. Gledali smo ih kako se sada grle, neki od njih puste i suzu, neprimjetno, da drugi ne vide. Nekada neprijatelji, danas prijatelji sa samo jednim ciljem, otvoriti put dijalogu i – pokazati koliko je rat zlo.

Iz Jajca smo se vratili u Zagreb puni emocija, a već sljedeću priliku, u veljači prije tri godine, odlazak veterana na Sandžak, odlučili smo iskoristiti kako bismo o ovoj priči snimili film. Nismo imali ništa. Ni plana, ni programa, ni sredstava. Znali smo samo da se njihove priče moraju zabilježiti. Pa kako ispadne …

I tako je na Sandžaku pala prva klapa, a tri godine kasnije imamo gotov film. „Bivši neprijatelji“, tako se zove, i ostavio je dubok trag na nama. Bilo je zahtjevnije nego što smo mislili da će biti. A najteže je bilo od 30 sati snimljenog materijala odabrati samo 57 minuta onoga što će „ući“ u film.

Proputovali smo na hiljade i tisuće kilometara, upoznali mnoge dobre ljude i bili svjedoci jedne od onih priča koje malim, ali hrabrim koracima, mijenjaju svijet na bolje. Osim na Sandžaku, film je sniman redom u Sarajevu, Stupnom Dolu, Trusini, Bradini, Prijedoru, Šamcu, Brčkom, Bajinoj Bašti, Kruševcu i Glini.

Prvi je to dugometražni dokumentarni film u Lupiginoj produkciji, a u planu je da uskoro ispričamo i još jednu priču o ovim ratnim veteranima koji preziru rat i mržnju. Režiju i scenarij za „Bivše neprijatelje“ potpisuje Ivor Fuka, snimatelj je Tomislav Brdjanović, čiji je BionTv odradio i montažu. Tamo gdje smo imali dvije kamere „ruku“ nam je dao iskusni snimatelj Mišo Maoduš, a pomogli su i Ladislav Tomičić te Nikola Kuprešanin. Najveću pomoć i podršku imali smo ipak od Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, organizacije koja je i okupila ratne veterane i koja nosi ovu priču, ali i Fonda za humanitarno pravo iz Beograda koji nas je financijski podržao u završnoj fazi snimanja filma.

„Bivši neprijatelji“ su sada na Lupiginom YouTube kanalu i mnogi od vas će danas po prvi puta upoznati, a na tome vam zavidimo, Edina Ramulića, Zvonka Lucića, Mirka Zečevića-Tadića, Đoku Pupčevića i Aleksandra Sokolovića te čuti njihove priče. Iskreno se nadamo da će vam se svidjeti.

Tekst: lupiga.com
Foto: lupiga.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *