25 Juna, 2024
AktuelnoZanimljivosti

Crtani film “Surogat” jedini je jugoslavenski dobitnik Oscara

POVODOM 95. dodjele Oscara, koja je održana u Los Angelesu, odlučili smo se prisjetiti vremena kada je jedan od dobitnika bio i jedan Hrvat.

Riječ je o Dušanu Vukotiću, koji je za svoj crtani film Surogat Oscara osvojio 1962. godine i ušao u povijest kao jedini jugoslavenski osvajač kipića. U suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst iz te godine koji je govorio o Dušanovom velikom uspjehu, objavio je hrvatski portal index.hr.

Travanj 1962: Dušan Vukotić, vodeći majstor Zagrebačke škole crtanog filma, jedan je od ovogodišnjih dobitnika “Oscara” koji dodjeljuje žiri američke Akademije za film u sastavu od 2.000 ljudi.

Naravno, crtani film je i u ovoj prilici ostao u sjenci filmova i imena glumaca i redatelja oko kojih se vodi umjetnička i trgovačka utakmica. Ali s obzirom na to da se “Oscar” u ovoj kategoriji dodjeljuje od 1932. godine, a pozlaćena statua tek sada prvi put putuje izvan Sjeverne Amerike, uspjeh Dušana Vukotića dobiva poseban značaj.

Prije trideset godina Walt Disney je poslije svog prvog “Oscara” otpočeo proizvodnju pokretnih crteža koji su u kinima djecu i odrasle dovodili do ushićenja. Do drugog svjetskog rata pa i kasnije Disney je bio nadmoćni dobitnik “Oscara” jer je na području crtanog filma i inače suvereno vladao.

U posljednjih 15 godina “Oscara” su osvajali različiti američki studiji crtanog filma. Walta Disneyja smijenio je Bosustow (“When Magoo Flew”, 1954.) kome je “Columbia” osigurala radnu snagu i uvjete.

I sada, najednom, pozlaćena figurica koja ne vrijedi više od 100 dolara, ali u svijetu filmske umjetnosti znači veoma mnogo, dodijeljena je jednom 34-godišnjem Europljaninu iz Jugoslavije.

Tekst: index.hr

Foto: Youtube/Screenshot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *