13 Jula, 2024
Bosna i HercegovinaTurizam

Izabrano je prvih 14 Najljepših sela Bosne i Hercegovine!

Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France 1981. godine. Njegova misija je očuvanje, unapređenje i promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa ruralnih područja, s ciljem doprinosa njihovom ekonomskom razvoju. Koncept je proširen stvaranjem Federacije najljepših sela na svijetu u gradu Gordesu u Francuskoj. Prvi sastanak okupio je nacionalne mreže najljepših sela Francuske, Belgije, Italije, Japana i Španije. Ovaj koncept kasnije su usvojile i druge zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Japan i Liban.

Nakon provedenog javnog poziva i procedure odabira, u maju 2022. godine USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) odabrao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural kao nosioca koncepta Najljepša sela Bosne i Hercegovine. Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam, Alterural je definirao kriterije za odabir, povelju kvaliteta i metodologiju za inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine, te formirao Komisiju za kvalitet koju sačinjavaju stručnjaci iz oblasti arhitekture, kulturnog i prirodnog naslijeđa, ruralnog razvoja i geologije kako bi se odmah pristupilo evaluaciji pristiglih prijava. Nakon kompletiranja procesa evaluacija, odabrano je prvih 14 sela koja će biti uvrštena u listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Dodjela ove oznake predstavlja početak trajne saradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela. Uz podršku projekta USAID Turizam, stručnjaci Udruženja Alterural od sada će biti na raspolaganju za davanje preporuka u pitanjima zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa i razvoja održive turističke ponude, te pokrenuti zajedničke akcije odabranih sela za rješavanje zajedničkih problema i izazova, te promoviranje članstva u ovoj grupaciji. Udruženje Alterural će podržati planirane obuke i aktivnosti izgradnje kapaciteta, kao i promociju odabranih sela. Kako se promocija označenih sela povećava, očekuje se da će se ona suočiti sa većim turističkim tokom i stoga bi trebalo da budu u stanju da njime pravilno upravljaju.

 

Tekst: turizambih.ba

Foto: turizambih.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *