19 Aprila, 2024
AktuelnoCrna Gora

Zajednička železnička stanica na granici Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju

Crnogorska vlada najavila je otvaranje zajedničke železničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju, čime će se, kako kažu, skratiti vreme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava.

To se može videti u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, koji je nedavno usvojila vlada.

Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcionog plana. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog železničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

Najavljeno je da su u toku ove godine  planirane završne aktivnosti na izvođenju radova adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade u Bijelom Polju, uređenju staničnog trga, pristupa stanici, kao i ugradnja novog osvetljenja na svim kolosecima stanice Bijelo Polje.

U toku 2024. godine planiran je završetak radova, provera svih potpisanih protokola, zatim dislociranje državnih organa obe države i početak rada zajedničke granične stanice Bijelo Polje.

Za realizaciju su zaduženi Ministarstvo kapitalnih investicija i Žaleznička infrastruktura Crne Gore.

Tekst: euronews.rs

Foto: euronews.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *