19 Juna, 2024
AktuelnoSrbija

Tenk pred Skupštinom i protesti u Beogradu. Simboli protivljenja krvavom ratu u SFRJ

Antiratni protesti u Beogradu 1991-1992. godine su održavani protiv početka ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a posebno protiv opsada gradova (Vukovara, Dubrovnika i Sarajeva) od strane tadašnje JNA.

U uličnim protestima protiv rata i građanskoj neposlušnosti su učestvovale brojne javne ličnosti kao i na hiljade građana. Takođe je bilo veoma izraženo napuštanje redova vojske i otpor regrutaciji. U čitavoj Srbiji je 1991-1992 postojao veliki otpor mobilizaciji (uz oko dvesta hiljada dezertera), koja je u Beogradu sprovođena sa tek oko 15% uspešnosti.

U beogradskom pozoristu »Duško Radović« redovno je održavan Beogradski antiratni maraton (BAM), u vidu tribina protiv rata u kojima su učestvovali mnogi građani i članovi nastajućih antiratnih grupa. Ulicama i trgovima kretale su se kolone protiv rata i za mir nazvane »Poslednje zvono«. Pred Saveznom skupštinom organizovan je protest »Žuta traka«. Oko Savezne skupštine je organizovan protestni »prsten mira«.Organizovani su i antiratni koncerti (»Ne računajte na nas«).

Početkom 1992. godine, članovi rok bendova EKV, Partibrejkers i Električni orgazam formiraju projekat “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. Rimtutituki je osnovan da se suprotstavi mobilizaciji za rat u Bosni. Milan (EKV), Gile, Švaba, Čavke i Jovec (Električni orgazam) su oformili Rimtutituki na potpisivanju peticije protiv mobilizacije. Njihov najpoznatiji singl “Slušaj ‘vamo!”, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, izdaje B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. Akcija “Crni flor” je organizovana u Beogradu 31. maja 1992.

Pored organizovanih protesta, bilo je i individualnog otpora ratu. U jednom od najpozantijih primera, rezervista Vladimir Živković je odvezao tenk sa fronta u Vukovaru nazad do Beograda (oko 200 km), gde ga je parkirao ispred Savezne Skupštine u znak protesta protiv rata.

Tog 23. septembra 1991. godine tenkista Vladimir Živković je dovezao tenk ispred Savezne skupštine u Beogradu. Ovaj prisilno mobilisani rezervista iz Valjeva je tenk parkirao pred Skupštinom u znak protesta protiv ratnih zbivanja na teritoriji bivše Jugoslavije. Mobilizacijom je Živković bio raspoređen na granični prelaz kod Šida odakle se sastav Jugoslovenske narodne armije upućivao dalje, ka Vukovaru. Živković je bio uhapšen od strane vojne policije kao dezerter i bio osuđen jednogodišnjom kaznom zatvora, dok su ga režimski kontrolisani mediji proglašavali „psihički labilnim“.

Najpoznatija udruženja građana koja su se tada protivila ratu su Žene u crnom, Centar za antiratnu akciju i Beogradski krug. Najpoznatiji političar koji se protivio ratu bio je bivši predsednik Srbije Ivan Stambolić.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *