24 Jula, 2024
AktuelnoBosna i Hercegovina

Sjećate li se izgleda jugoslavenskih novčanica? U mnogima su probudile nostalgiju

Bivša Jugoslavija se raspala početkom devedesetih, no, i danas sjećanje na taj period u mnogima bude posebnu nostalgiju za vremenima kada se živjelo u “bratstvu i jedinstvu”.

Uspomene na zemlju koja ja obuhvatala današnje države BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju, većini su asocijacija na neka sretnija vremena, a predmeti, koje mnogi i danas čuvaju, nose posebnu vrijednost.

Potvrdila je to i fotografija starih novčanica koje su se koristile u ovoj zemlji, kada je valuta bila jugoslavenski dinara.

Prve papirne jugoslavenske dinare izdala je Narodna banka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1920. godine. Apoen od deset dinara je jedina jugoslavenska novčanica izrađena u SAD-u, a njena izrada je naručena u tiskari American Bank Note Company.

Najstarije od novčanica sa fotografije su ona od 100 jugoslavenskih dinara, kao i ona od 500 dinara , a koja prikazuje lik jugoslavenskog partizana Miliovja Rodića. Obje verzije novčanica izdate su 1946. godine.
Slijedi ih novčanica od 100 jugoslavenskih dinara, koja prikazuje spomenik u New Yorku pred ulazom u Zgradu Organizacije Ujedinjenih naroda. Novčanica je djelo Antuna Augustinčića, a izdata je 1965. godine.

Zatim, slijedi novčanica od 10 dinara na kojoj je lik Arifa Heralića, radnika željezare u Zenici, a čija je verzija sa ove fotografije izdata 1968. godine, dok je iste godine izdata i novčanica od 5 dinara.

Godine 1970. izdata je sljedeća verzija novčanice od 500 dinara, a prikazuje statuu Nikole Tesle na Niagarinim slapovima, djelo Frane Kršinića.

Na novčanici od 5.000 jugoslavenskih dinara iz 1985. godine je lik Josipa Broza Tita, dok je u naličju (koje ovdje nije prikazano) Jajce, a ona izdata 1991. godine nosi lik Ive Andrića te most Mehmed-paše Sokolovića u naličju.

Fotografija koja je osvanula na Facebook stranici “Nostalgija”, dobila je brojne komentare, a pojedini korisnici priznali su kako neke od novčanica i dalje čuvaju.

“Bile su to pare, ali i neka ljepša vremena. Vremena mira i slobode o kojoj se danas može samo sanjati”, napisala je jedna korisnica.

Jedan korisnik prisjetio se i vrijednosti nekadašnje valute.

“Sa onom od 500 dinara u džepu imao si i za djevojku odvesti na ručak, večeru. A od 100 dinara bila je od velike koristi. Lijepi dani”, napisao je jedan korisnik.

Raspadom Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je 1992. godine uvela bosanskohercegovački dinar, dok se u dijelovima Republike Srpske koristio dinar Republike Srpske. Konvertibilna marka se kao valuta naše zemlje uvodi 1998. godine.

Tekst: klix.ba

Foto: facebook.com/Nostalgija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *