19 Juna, 2024
BalkanSrbija

Državljani Srbije najviše odlaze u Nemačku i Hrvatsku. Slede Austrija i Slovenija.

Srbiju je u poslednjih osam godina napustio grad veličine Novog Sada. Podaci Eurostata pokazuju da je boravišnu vizu u poslednjih osam godina dobilo 347.623 ljudi, a taj broj mogao bi da se duplira, imajući u vidu da približno isto toliko građana radi “na crno”. Državljani Srbije najviše odlaze u Nemačku i Hrvatsku.

Samo u 2021. od oko 44.000 građana Srbije, čak 16.840 dobilo je boravišnu dozvolu prvi put u Nemačkoj. Druga na listi jeste Hrvatska.

Miloš Turinski iz Infostuda kaže da su prošle godine sproveli istraživanje koje je pokazalo da iz Srbije najviše odlaze ljudi između 25 i 40 godina.

„Hrvatska i Slovenija najatraktivnije su u letnjoj sezoni, kada se masovno, zbog boljih primanja pohrli na primorje, ali deo se zadrži“, kaže Miloš Turinski ispred Infostuda.

Dodaje da je najveći broj oglasa za poslove u inostranstvu zabeležen tokom 2018. i 2019. godine.

Nakon toga sledi pad koji se dogodio kao posledica suočavanja sveta sa globalnom ekonomskom i zdravstvenom krizom.

Najviše se traže vozači i kuvari, zatim slede građevinski inženjeri, konobari, mašinski inženjeri, električari, doktori i medicinske sestre.

Sagovornik Nove navodi da je isto istraživanje pokazalo da od 5.500 ispitanih čak 83 odsto ispitanika planira da napusti zemlju. Anketirani su stari 25 i 40 godina.

Tekst: nova.rs

Foto: nova.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *