18 Maja, 2024
BalkanHrvatska

Lupigina reportaža proglašena najboljom reportažom objavljenom 2021. godine

Nagradu za najbolju reportažu objavljenu u hrvatskim medijima 2021. godine ovoga je vikenda na festivalu reportaže i reportera, Fra Ma Fu, dobila velika Lupigina reportaža koju potpisuje Hrvoje Ivančić. U konkurenciji 23 reportaže koje su prošle godine objavljivane u domaćim medijima, poput Jutarnjeg lista, Indexa, Večernjeg lista, 24 sata, Slobodne Dalmacije ili T-portala, Ivančićevoj reportaži „NJIHOVI I NAŠI“: Začarani krug najvećeg geta u Hrvatskoj“ žiri je dodijelio prvu nagradu.

„Čast je dobiti nagradu od struke za reportažu, prvenstveno iz razloga jer je riječ o formi koja lagano izumire i nestaje iz medija. Ovo je ipak dokaz da reportaža postoji i da je još uvijek živa. Priča ‘Njihovi i naši’ nastajala je mjesecima, kroz dane i dane boravka u romskim naseljima u Međimurju. Privilegij je, naime, imati vrijeme za istraživanje što danas, nažalost, uglavnom počiva na entuzijazmu autora. Ali dok je volje bit će i reportaže“, rekao nam je Hrvoje Ivančić nakon primanja prestižne nagrade, napomenuvši kako ima sreće što ne živi od novinarstva pa je ovoj priči mogao posvetiti toliko vremena.

Ovogodišnji dobitnik, Hrvoje Ivančić, rođen je 1983. godine u Zaboku, a još u ranoj mladosti njegova najveća strast postala su putovanja. Autor je niza putopisa i putopisnih romana, među kojima vrijedi istaknuti „Samsara – put na Istok“ i „Dunavski blues“ za koji je dobio književnu nagradu Rikard Jorgovanić. Prije dvije godine još je jedna njegova reportaža objavljena na Lupigi – „Zaboravljeno srce Afrike“ – odnijela nagradu Dijana Klarić za najbolji putopis objavljen u Hrvatskoj 2020. godine. Na to putovanje, iz kojeg je donio nagrađenu priču koju smo objavili u dva dijela, otisnuo se noseći sa sobom tek jednu plastičnu vrećicu s osobnim stvarima i novinarskom opremom.

Tekst: lupiga.com

Foto: lupiga.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *