27 Jula, 2024
BalkanHrvatska

Od ove sezone lakše do hrvatskog juga zahvaljujući Pelješkom mostu

Nakon tri godine završena je gradnja Pelješkog mosta koji je, osim bolje cestovne povezanosti juga s ostatkom Hrvatske, ujedno riješio problem prelaska graničnog prijelaza Bosne i Hercegovine u Neumu.

Još su u tijeku radovi na pristupnim cestama na kopnu i na poluotoku Pelješcu, a završetak ovih radova  predviđa se za sredinu srpnja, kada bi most konačno trebao biti pušten u promet. Izgradnja ovog 2,4 kilometra dugog mosta predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt u Republici Hrvatskoj. Osim bolje cestovne povezanosti i spajanja hrvatskog teritorija, Pelješki most otvara brojne mogućnosti razvoja za lokalno stanovništvo.

Još se čeka na dovršenje druge i treće faze radova koji se odnose na izgradnju pristupnih cesta. U drugoj fazi projekta radilo se na izgradnji ceste koja će povezivati mjesta Duboka – Sparagovići/Zaradeže. U trećoj fazi izgradnje pristupnih cesta planirana je izgradnja stonske obilaznice koja bi trebala biti gotova do kraja godine, što znači da je ukupni projekt izgradnje nove prometnice dugačak oko 32,5 kilometara. Naime, izvođači radova ističu kako stonsku obilaznicu čine još jedan veliki most od 500 metara preko stonskog kanala, a u okviru projekta građena su i četiri velika tunela te dva vijadukta.

Kada Pelješki most i prateća cestovna infrastruktura budu dovršeni, skratit će se vrijeme putovanja između dviju točaka državne ceste D8 s obje strane Neumskog koridora za ukupno 37 minuta, pa će nam taj dio puta osobnim automobilom umjesto dosadašnjih 59 minuta trajati svega 22 minute. Bolja povezanost ujedno će značiti i bolju opskrbu ovog dijela Hrvatske, a Pelješki most mogao bi pridonijeti ublažavanju demografskih i ekoloških problema na jugu Hrvatske. Izravna povezanost, koja neće ovisiti o meteorološkim prilikama, poput jakih vjetrova koji pušu u tom dijelu Hrvatske, i kraći put značit će i manje štetnih emisija za ovo ekološki vrijedno područje.

Tekst: net.hr

Foto: TZ Dubrovačko-neretvanske županije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *