15 Aprila, 2024
Aktuelno

SP u fudbalu: Srbi, Hrvati i Makedonci zajedno slave, podrška stiže i iz BiH i CG

U poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će biti održano u Kataru 2022. godine, reprezentacije Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije ostvarile u pobede nad svojim rivalima. Severna Makedonija je savladala Island rezultatom 3 : 1 i tako obezbedila baraž za ovo svetsko takmičenje. Hrvatska je, posle drame, pobedila reprezentaciju Rusije sa 1 : 0 i kao prva u grupi direktno se plasirala na Svetsko prvenstvo. Direktan plasman, u poslednjem minutu poslednjeg kola kvalifikacija, takođe kao prva u grupi, obezbedila je i Srbija, nadigravši Portugaliju sa 2 : 1.

Uspesi Hrvatske, Srbije i Severne Makedonije izazvali su brojne reakcije širom regiona. Slavilo se na trgovima, ulicama i stadionima, a virtuelno slavlje se odigralo i na društvenim mrežama. Posebnu pažnju izazvali su pozitivni komentari na sajtovima u regionu gde su „pljuštale pohvale komšijama“ na postignutim rezultatima. Kako se često potencira „mržnja među narodima“ na prostoru bivše Jugoslavije, što (po pravilu) inspirišu i kasnije zloupotrebljavaju političari na vlasti u ovim zemljama, mnogi su osetili potrebu da se pomalo sarkastično osvrnu na najnovija dešavanja i pokažu da nije tačno “da se samo mrzimo”.

Pozitivni komentari na uspehe fudbalskih reprezentativaca Hrvatske, Srbije i Severne Makedonije, na forumima i društvenim mrežama, dobar su pokazatelj da su ljudi sa ovih prostora “gladni” dobrih vesti i pozitivnih dešavanja i da su se umorili od političke retorike koja već 30 godina zagorčava život stanovnicima ovih zemalja, dok su političari sve bahatiji i beskrupulozniji, ali i sve bogatiji.

 

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: nadrugipogled.com/ilustracija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *