19 Juna, 2024
BalkanCrna Gora

Narod sprečio rušenje krstionice u Boki kotorskoj

Policija, koja je rano jutros pokušala da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica čije je rušenje bilo najavljeno za danas, povukla se zbog velikog broja ljudi, koji su se okupili kako bi odbranili građevinu, javila je Televizija Crne Gore.

Ranije danas, sveštenik Manastira Miholjska prevlaka, pozvao je policiju da se povuče s ostrva.

Na ostrvu je, sudeći po fotografijama i video snimcima, prisutan veliki broj ljudi, koji su se okupili da bi sprečili rušenje krstionice na vodi.

Radio Tivat je javio da rušenje krstionice nije obavljeno, jer je veliki broj vernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio građevinu čije rušenje je trebalo da bude obavljeno jutros u devet sati, a na osnovu rešenja Direkcije za inspekcijske poslove i nadzor Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Tokom noći zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom.

Na Fejsbuk stranici Manastira Miholjska prevlaka objavljeno je da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Navode da je policija počela da pristiže jutros pre pet sati, iako je rušenje bilo najavljeno za devet sati.

“Najavljeno u 9.00, a došli su prevarno u 4.35 časova, sa ugašenim svetlima sa mora, pokušavši da tajno i nečujno opkole krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj”, navodi se na Fejsbuk stranici.

Načelnik Centra bezbednosti Herceg Novi Goran Banićević i načelnik OB Tivat Dragan Kontić razgovarali su sa sveštenikom Miajlom Backovićem, tražeći da se vernici povuku, kako bi se pristupilo rušenju.

Backović im je, kako prenosi Radio Tivat, naveo da je Mitropolija crnogorsko-primorska više puta nudila državi da plati zakup ponte.

“Krstionica je u zoni Morskog dobra, ali je deo manastira, odnosno izgrađena je na postojećoj ponti koja je predviđena za krštenja i, što je najvažnije, nije niko preziđivao more, kako to rade mnogi oko nas, nije niko zauzimao morski prostor. Jednostavno smo na postojećoj ponti napravili crkvicu od 11 kvadrata i opet ponavljam, ne bežimo od toga da platimo zakup te ponte”, istakao je Backović.

U jednom trenutku mirnog okupljanja vernici su doneli službenicima policije kafu i čaj, a oni su se oko 7.30 povukli jer se nisu stekli uslovi za rušenje.

Od devet časova u krstionici arhijerejsku liturgiju služi episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Liturgiji prisustvuje nezapamćeno veliki broj vernika, među kojima su poslanik DF Milun Zogović, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, potpredsednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, predsednica SO Kotor Dragica Perović, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

RTCG podseća da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) naložilo ranije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da ukloni ovaj objekat, ali oni to nisu uradili u ostavljenom roku. U skladu sa zakonom, Ministarstvo je po oglasu angažovalo “treće lice” da to učini.

Izvor: FoNet

Fotografija: FoNet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *