20 Aprila, 2024
BalkanSrbija

Kako osposobiti aplikaciju “BeoGRADSKI prevoz” na HUAWEI telefonima u 6 koraka?

Brojni korisnici aplikacije na mobilnim telefonima „Bus Plus“, sada „BeoGRADSKI prevoz“, za praćenje javnog prevoza u Beogradu, tokom poslednjeg vikenda u oktobru, ostali su bez ove usluge. Reč je o onima koji imaju Huawei telefone. Kako nam je rečeno u firmi „Apeks Solušn Tehnolodži“, koja vrši naplatu karata u gradskom prevozu u prestonici, problem je bio u „politici privatnosti“ pomenutog proizvođača telekomunikacione opreme i uređaja, koja do danas nije podržavala aplikaciju „BeoGRADSKI prevoz“, iako je praktično ista aplikacija „Bus Plus“ funkcionisala na ovim aparatima. Od danas je ova aplikacija, uz dodatna podešavanja na mobilnom telefonu, dostupna i vlasnicima Huawei aparata.

Kako bi aplikacija „BeoGRADSKI prevoz“ funkcionisala i na Huawei telefonima, prvo što je neophodno uraditi je deinstalirati prethodnu verziju. Sledeći korak je instaliranje najnovije aplikacije „BeoGRADSKI prevoz“ sa Google Play Store (Play prodavnice). Nakon što je aplikacija ponovo instalirana, potrebno je ući u podešavanja telefona, a zatim u opciju Aplikacije i podešavanja. Ponovo izabrati opciju Aplikacije, a među instaliranima pronaći aplikaciju „BeoGRADSKI prevoz“ i „kliknuti“ na nju. Kada se otvori sledeći prozor izabrati opciju Memorija, a završetak procesa je biranje opcije Obriši podatke. Nakon sprovedenih svih navedenih koraka, aplikacija „BeoGRADSKI prevoz“ je spremna za korišćenje i na Huawei telefonima.

Promena naziva ove aplikacije, kao i same kartice za gradski prevoz u Beogradu, usledila je nakon „kozmetičke“ promene u sistemu naplate javnog prevoza u srpskoj prestonici.

Iako je nova karta za javni prevoz u glavnom gradu Srbije, „BeoGRADSKA kartica“, puštena u prodaju od 7. jula 2021. godine, građani koji još uvek imaju validnu „Bus Plus“ kartu, neće morati da je zamene za novu sve dok aktuelnoj ne istekne važnost.

Do promene kartice, kojom putnici u Beogradu plaćaju gradski prevoz, došlo je zbog toga što je ugovor o naplati karata, svojevremeno potpisan sa firmom „Apeks Solušn Tehnolodži“, koja je implementirala „Bus Plus“ sistem, u međuvremenu istekao, a za istu namenu je potpisan novi, sa firmom „Kentkart“.

Ta turska firma je inače vlasnik „Apeks Solušn Tehnolodži“ tako da naplata karata za javni prevoz u Beogradu u praksi ostaje u istim rukama.

Dok nadležni u Skupštini grada uvođenje „Beogradske kartice“ predstavljaju kao potez koji će građanima, njenom kupovinom, doneti brojne povlastice, stručna javnost pak smatra da je reč o pokušaju „rebrendiranja“ projekta koji se pokazao kao loš, te da bi naplatu karata trebalo poveriti gradskom Sekretarijatu za javni prevoz.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: nadrugipogled.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *