23 Oktobra, 2024
AktuelnoBosna i Hercegovina

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković: Spremni smo pomoći Sarajevu

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, izjavio je danas kako se nalazi u stalnoj komunikaciji sa gradonačelnicom Sarajeva, Benjaminom Karić, povodom poplave koje su zahvatile centralni dio BiH, a ponajviše Kanton Sarajevo.

– U komunikaciji sam sa Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva, i mi ćemo njima pružiti svu podršku i solidarnost zbog velikih poplava, ukoliko je ona potrebna, rekao je Stanivuković.

Stanivuković je istakao kako Banja Luka ima jednu od najboljih grupa Civilne zaštite u cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Mi smo spremni pomoći, ali isto tako se nadamo da će se stanje u Sarajevu, ali i širom BiH gdje je stanje kritično, smiriti. Pružićemo ljudsku podršku i još jednom pokazati da je Banjaluka prijateljski grad. Moramo biti podrška jedni drugima, kazao je on.

Video snimci iz vazduha, koje je načinila ekipa Dron.ba, u najboljoj meri pokazuju razmere poplava koje su pogodile Kanton Sarajevo, usled jakih padavina.

Snimljena su neka od najkritičnijih područja poput dela oko autoputa Sarajevo-Zenica, zatim Ilidže, koja je, kako se vidi iz vazduha, potpuno potopljena.

Iako automobili bez problema saobraćaju autoputem, područje oko njega je u potpunosti poplavljeno.

Usled višesatnih obilnih padavina korita reka su nabujala, pa se tako Željeznica u opštini Ilidža izlila i poplavila sva okolna mesta. Najkritičnije je u Otesu kod Ilidže gde su snimljene potopljene kuće, automobili, velike materijalne štete, a meštani su evakuisani čamcima. Taj deo Kantona Sarajevo je i dalje bez struje.

Do nestanka struje je došlo usled kvara na nekoliko trafostanica u pojedinim delovima grada, dok je u drugima ona isključena iz predostrožnosti.

Danas je kritično bilo i u opštini Trnovo, poplavljeno je na stotine kuća, stradala su poljoprivredna gazdinstva, a brojni meštani su evakuisani.

Tekst: 6yka.com/rs.N1info.com

Foto: 6yka.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *