24 Jula, 2024
AktuelnoBosna i Hercegovina

Prvi put se sastali gradonačelnici Banje Luke i Sarajeva. 26 godina nakon rata

ČELNI ljudi Banje Luke i Sarajeva susreli su se u utorak službeno prvi put 26 godina otkako je završen rat u Bosni i Hercegovini, čineći tako simbolični iskorak u odnosima dva najveća grada i dvije zajednice, Srba i Bošnjaka.

Dvoje gradonačelnika izabranih na lokalnim izborima u listopadu prošle godine, Draško Stanivuković, koji je na čelu Banje Luke porazio kandidata SNSD-a Milorada Dodika, te Benjamina Karić, koja je u Sarajevu naslijedila gradonačelnika SDA-a Bakira Izetbegovića, razgovarali su u Banjoj Luci o projektima i suradnji.

“Kada kažem da se dva i pol desetljeća čekao susret dva gradonačelnika gradova koji su udaljeni tri sata vožnje, onda je logično da sam ponosan da sam domaćin jednog takvog ljudskog susreta”, rekao je Draško Stanivuković.

Pritom je ocijenio kako su građani Banje Luke i Sarajeva birali nove ljude kako bi donijeli nova vremena.

“Došla su nova vremena”
“Nova vremena su došla, a prijateljstvo je imperativ”, dodao je Stanivuković, koji je poznat kao oštar kritičar vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Najavio je da će kao rezultat prvoga sastanka Sarajevo i Banja Luka izgraditi dvije identične česme u znak prijateljstva.

Benjamina Karić, koja je na čelo Sarajeva izabrana nakon što je kandidaturu povukao jedan od najuglednijih političara u BiH Bogić Bogićević, rekla je da susretom s gradonačelnikom Banje Luke želi otvoriti novu stranicu u odnosima.

“Mi smo predstavnici mlade generacije političara koji žele gledati naprijed, koji, bez obzira na različite stavove, žele surađivati. Mi želimo pokazati da možemo drukčije od dosadašnje 30-godišnje politike koju gradonačelnik Stanivuković i ja nismo kreirali”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Pritom je pozvala gradonačelnika Banje Luke, koji je i glavni grad entiteta Republike Srpske, u uzvratni posjet Sarajevu, koji je glavni grad BiH, ali i entiteta Federacije BiH.

Tekst: index.hr

Foto: Facebook/TheCityOfBanjaluka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *