20 Aprila, 2024
BalkanSrbija

Sve više stranaca u Beogradu. Iznajmljuju stanove od 700 do nekoliko hiljada evra

Korona virus je prošle godine zaustavio kretanje i dolazak stranaca u Srbiju, ali se ovog leta situacija popravlja što dokazuju i statistički podaci po kojima se stranci vraćaju u Beograd kako bi živeli i radili i tom prilikom iznajmljuju stanove čija mesečna kirija iznosi od 700 evra pa sve do nekoliko hiljada evra.

Ako sagledamo godinu koja je iza nas tražnja za stanovima je bila na minimalnom nivou zbog pandemije. Sadašnje stanje na tržištu je mnogo bolje i tražnja se značajno aktivirala i porasla jer su ljudi ponovo počeli da rade iz kancelarije, vraćaju se studenti, dok strani državljani traže stanove poslovno u Beogradu. Konkretno u City Expertu potražnja stranaca je porasla za čak 40% i oni su spremni da plate kiriju više od 700 evra mesečno”, kaže agent izdavanja City Experta Dijana Denčev.

Prema njenim rečima, stranci najčešće traže stanove koji su na popularnim lokacijama poput Beograda na vodi ili A bloka jer su to takozvani kondominijumi koji u okviru kompleksa imaju i dodatne sadržaje poput bazena, teretana i sauna. Dodaje da su vrlo popularni i lux stanovi  mahom na Dedinju u okviru opštine Savski venac, zbog blizine ambasada i stranih škola gde bi se školovala njihova deca.

Kako kaže, stranci koji dolaze u Beograd dele se u više grupa, od onih koji su na visokim pozicijama u stranim kompanijama, programera pa sve do onih koji dolaze kao radnici na gradilištu.

Ona grupa stranaca koja je na visokim pozicijama u stranim kompanijama dolazi da radi u Beograd sa porodicom i zato traže veće stanove u blizini stranih škola gde će se školovati deca. Oni uglavnom ostaju u Beogradu duže od godinu dana”, kaže agent izdavanja City Experta.

Dodaje da postoji i velika grupacija IT stručnjaka iz inostranstva koji traže manje stanove jer dolaze sami i traže odlično opremljene stanove u popularnim kompleksima koje menjaju na šest meseci, dok su tu i radnici na gradilištima koji traže stanove blizu posla, više njih živi zajedno u jednom stanu i tu su dok ima posla.

Cena kirija ovakvih stanova varira, ali se kreće od 700 pa sve do nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou”, ističe Denčev.

Govoreći o tome koliko traje proces izdavanja nekretnina preko City Expert sajta, Denčev kaže da im je dovoljan samo jedan dan da se nekretnina izda ukoliko je odnos između cene i kvaliteta dobar, a nekad i nekoliko sati, posebno za nekretnine ispod 500 evra.

Tekst: nedeljnik.rs

Foto: nedeljnik.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *