24 Jula, 2024
LGBTSrbija

Utisak nedelje: Kome smetaju istopolne zajednice?

“LGBT osobe u Srbiji žive pod pritiskom i uz osećaj da je njihovo postojanje pogrešno. Oduzeta im je humanost, naročito u građanskom, zakonodavnom i političkom smislu”, poručio je u “Utisku nedelje” Marko Mihailović iz Beograd Prajda, prenosi Nova.rs. Gosti Olje Bećković bili su i članica Predsedništva Dveri Radmila Vasić i rediteljka Tanja Mandić Rigonat, a čuli su se različiti stavovi o Predlogu zakona o istopolnim zajednicama – od toga da je reč o osnovnim pravima, do toga da se radi o ugrožavanju većinskog stanovništva.

Mihailović i Rigonat smatraju da Zakon treba da omogući ravnopravan položaj istopolnih partnera i da im dozvoli osnovna prava. Oni su istakli da nije reč o braku, već o koraku ka ravnopravnosti i ljudskim pravima, prenosi Nova.rs.

Sa druge strane, članica Predsedništva Dveri smatra da je Predlog zakona neustavan i da ga zbog treba povući iz procedure. Neustavnost i nezakonitost ona vidi u tome što je, kako tvrdi, porodica važećim pravnim aktima označena kao zajednica muškarca i žene, a novi zakon menja tu definiciju.

„Ne treba pravni sistem Srbije da se okrene naglavačke i urušavati ga“, kaže Vasić i dodaje da se Dveri zalažu za prirodnu porodicu – zajednicu muškarca i žene.

Vasić kaže da se na ovaj način uvodi usvajanje dece na mala vrata i izjednačavaju istopolne zajednive sa brakom.

Ona ocenjuje da bi usvajanje zakona o istopolnim zajednicama ugrozilo porodične vrednosti.

Ona smatra da sve probleme LGBT zajednica može da regučiše izmenama već postojećih zakona, a ne donošenjem novog.

Smatra i da članovi LGBT zajednice već imaju sva prava, a ukoliko trpi nasilje to treba da bude posao za Tužilaštvo.

Rigonat i Mihailović su je optužili za diskriminaciju.

„Ovaj zakon ne predstavlja promenu ni za koga osim za ljude poput mene, osim za pripadnike LGBT zajednice. Ovaj zakon ne ugrožava heteroseksulane ljude“, smatra Mihailović.

On kaže da važeći zakoni ne prepoznaju njegovu zajednicu kao postojeću i da bi jedan zakon sve to regulisao i objedinio. Pre svega reč je o pitanjima nasledstva ili brige u slučaju bolesti jednog od partnera.

Rigonat smatra da bi usvajanje Zakona o istopolnom partnerstvu moglo da smanji napetost, frustraciju i donese opšte dobro porodicama.

„Mi heteroseksualci smo doveli brak kao instituciju u pitanje, ali nama niko ne brani i da se nasleđujemo i da brinemo jedni o drugima – sve ono što zakon o istopolnoj zajednici traži“, smatra Rigonat.

Tekst: rs.n1info.com

Foto: Screenshot/YouTube

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *