19 Juna, 2024
AktuelnoSrbija

Neki novi klinci učiće Đoletove pesme! Balašević u udžbenicima za osnovce

Poznati kantautor Đorđe Balašević ušao je u užbenike muzičke kulture za osnovnu školu. Od ove godine u udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, našla se njegova “Drvena pesma”, dok su u nižim razredima svoje mesto našle pesme “D-mol” i “Devojka sa čardaš nogama”.

Fanovi Đorđa Balaševića na društvenim mrežama oduševljeno komentarišu da su znali da se to moralo desiti i da su pesme “panonskog mornara” zasluženo ušle u nastavu u školi.

Maja Sokolović Ignjačević, jedan od autora Kletovog udžbenika muzičke kulture, kaže da je Đorđe Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe genracije sa njegovim radom.
Napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka.

“Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa”, kaže Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija.

Rok kritičar Petar Peca Popović smatra da je Balaševiću mesto u školskim udžbenicima, ali da  to “i nije velika čast za njega ako se zna ko je sve stigao u đačke udžbenike u Srbiji”.

“Mi u Vojvodini, Srbiji  i na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali nekoliko Đorđa Balaševića, imali smo jednog i kao takav mislim da je zaslužio mesto u udžbenicima. Zaslužio je i više prostora, ali sa nečim mora da se počne. Njegovo delo je toliko da tek mora da se otkriva”, naveo je Popović za Euronews Srbija.

Ističe da se sada govori samo o pesmama Đorđa Balaševića, ali da su tu i njegove knjige, zbirke pesama.  Smatra da je potrebno da prođe određeno vreme, desetak godina, i da ćemo tek sa te vremenske distance moći da vidimo šta smo izgubili.

“Onda ćemo sve bolje razumeti. Ovako suviše smo blizu da bi sve videli”, navodi on.

Tekst: euronews.rs

Foto: euronews.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *