23 Oktobra, 2024
AktuelnoSrbija

Pohvalno – Dečja emisija „Plava ptica“ na RTS-u promovisala Hrvatsku!

Polučasovna dečja emisija „Plava ptica“, koja se na Radio televiziji Srbije emituje svake subote, ove sedmice je kroz pesmu svojim gledaocima predstavila susednu Hrvatsku. Reč je o retkoj prilici u kojoj se Hrvatska na javnom servisu Srbije predstavlja u svetlu neopterećenom skorašnjom istorijom, ratovima i sukobima.

Kroz pesmu koja na specifičan način, prilagođen deci, autorska ekipa emisije „Plava ptica“ je svojim gledaocima predstavila susednu državu tako što je u stihove uklopila najpoznatije hrvatske gradove, izume koji se pripisuju hrvatima i specifičnosti vezane za ovu državu.

Tako, refren ove simpatične pesmice počinje stihovima:

“Zagreb im je glavni grad,

tu su Split, Umag, Pula…

Za Dubrovnik velelepni

sva su pokolenja čula”

Dalje se kroz stihove provlače kuna, uzrečica ajme, imena najpoznatijih hrvatskih ostrva i izumi poput kravate i torpeda, a ono što je najznačajnije je namera uredništva „Plave ptice“ i školskog programa da srpskoj deci predstavi Hrvatsku u najboljem svetlu, što se ne bi moglo reći i za informativni program RTS-a.

“Plava ptica” je polučasovna emisija, dokumentarno-igranog kataktera, namenjena ranom tinejdžerskom uzrastu. Ovaj interaktivni magazin, po konceptu Timotija Bajforda, pokušava da nastavi tradiciju nekadašnjeg dečjeg programa koji je bio jako prepoznatljiv i kvalitetan.

Inače, Timoti Džon Bajford je bio britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji. Postao je poznat u Srbiji posle režiranja dečjih serijala „Neven“ i „Poletarac“. Bio je dobitnik Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine.

Timoti Džon Bajford nema svoju ulicu u Beogradu, ali zato njegovo ime nosi jedna šuma. Inicijativu za promenu naziva Banjičke šume u Bajfordovu šumu podneli su Zorica Bajford, supruga Timotija Bajforda, građani i drugi subjekti, 4. februara 2015. godine. Preimenovanje je odobreno 4. maja 2015. godine. Odlukom Skupština grada Beograda područje Banjičke šume od 15. septembra 2015. godine je zaštićeno područje – spomenik prirode „Bajfordova šuma”.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: rts.rs/arhiva nadrugipogled.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *