19 Juna, 2024
Aktuelno

Rešenje vodosnabdevanja U Selo Mladenovcu na pomolu ili samo još jedno obećanje?

Problem vodosnabdevanja u MZ „Selo Mladenovac“ traje već godinama, a posebno je loše u letnjem periodu kada se potrošnja vode u ostatku opštine naglo poveća. Osnovni uzročnici ovog problema su nedovoljna količina vode u sistemu vodosnabdevanja i položaj rezervoara, u takozvanoj drugoj visinskoj zoni, iz kojih se snabdevaju rubne mesne zajednice gradske opštine Mladenovac.

Ove godine problem je kulminirao kada su meštani Selo Mladenovca na četiri dana ostali bez vode, koje je u nedovoljnoj količini bilo između 9 i 12 sati ujutro, što je dodatno otežavalo život ljudima, posebno u vreme vanrednog stanja i usled mera uvedenih zbog situacije sa pandemijom COVIDA 19. Tada je, na insistiranje građana, dogovoreno da će cisterna sa pijaćom vodom dolaziti u 10 i 18h u danima prekida vodosnabdevanja.

Naša sugrađanka Sandra Nikoletić je usled novonastale situacije kontaktirala direktora JKP „Mladenovac“ Vladetu Lučića, tražeći odgovore u vezi sa problemom oko vodsnabdevanja, nakon čega je preko društvenih mreža organizovala sastanak meštana Selo Mladenovca sa nadležnima, na kojima je trebalo da se sazna da li se i šta radi po tom pitanju.

U razgovoru za portal Na Drugi Pogled, Sandra Nikoletić je rekla da su zapravo održana dva sastanka, a da su poslednjem koji je organizovan u ponedeljak, 6. jula, u dvorištu izdvojenog odeljenja OŠ „Sveti Sava“, pored oko 50 meštana Selo Mladenovca, prisustvovali predsednik GO Mladenovac Vladan Glišić i direktor JKP „Mladenovac“ Vladeta Lučić. Ona je potvrdila da je problem vodosnabdevanja „rešen“ već posle prvog sastanka i da od tada nije dolazilo do nestašice vode.

Ono što je Vladeta Lučić obećao građanima na poslednjem sastanku, a što je potvrdio i portalu Na Drugi Pogled, jeste to da će ovaj problem biti rešen u dve faze. Prva je kratkoročna i podrazumeva uvođenje bunara Šumadija koji se nalazi u Vlaškom polju u sistem vodosnabdevanja, kapaciteta 6l protoka vode u sekundi, koje će se desiti za „desetak“ dana.

Taj bunar je, naglašava Lučić, završen ali postoje problemi oko njegove eksploatacije. Njegovim uvođenjem u sistem vodosnabdevanja biće obezbeđena konstantna visina vode od 1,5m u glavnom rezervoaru što će omogućiti „prepumpavanje“ rezervoara u Selo Mladenovcu koji se nalazi u drugoj visinskoj zoni, čime će se stabilizovati vodosnabdevanje ovog dela opštnine.

Druga kratkoročna mera, kaže Lučić, jeste pokretanje bunara koji se nalazi u izvorišnoj zoni Brestovica, između mesnih zajednica Kovačevac i Velika Krsna, čije kopanje je završeno prošle godine, ali još uvek nije opremljen i nije povezan na postojeći sistem vodosnabdevanja u Mladenovcu.

Drugu fazu rešavanja problema vodosnabdevanja Selo Mladenovca, predstavlja kopanje bunara u ovoj mesnoj zajednici, koji će snabdevati samo tamošnji rezervoar u drugoj visinskoj zoni što će se, kako je rekao Lučić, uraditi na jesen ove godine. Tim povodom, u Mladenovac će za „dvadesetak dana“ doći stručnjaci iz Rudarsko – geološkog instituta u Beogradu, kako bi se odredila najbolja lokacija za ovaj bunar.

Usled brojnih dosadašnjih obećanja, koja na kraju nisu ispunjena, meštani Selo Mladenovca koje će ubuduće predstavljati Sandra Nikoletić su zahtevali  dugoročno, odnosno trajno rešavanje vodosnabdevanja u toj mesnoj zajednici, kao i to da imaju stalan uvid u realizaciju obećanih radova.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: Sandra Nikoletić i Dragana Jarić

One thought on “Rešenje vodosnabdevanja U Selo Mladenovcu na pomolu ili samo još jedno obećanje?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *