25 Juna, 2024
Aktuelno

U COVID bolnici u Mladenovcu oko 100 pacijenata pozitivnih na koronavirus

U petak, 10. jula 2020. godine u COVID bolnici u Mladenovcu, sa presekom stanja u 23h, ležalo je 98 pacijenata zaraženih koronavirusom, većina njih sa težom kliničkom slikom, odnosno upalom pluća. Kako portal Na Drugi Pogled saznaje, u toku noći su primljena još dva pacijenta, s tim što će danas neki biti i otpušteni, tako da broj hospitalizovanih stalno varira, ali kako nam je potvrđeno, već duže vreme taj broj ne spada ispod 90.

Kako nam je rekao izvor iz bolnice, neophodne opreme i medikamenata za lećenje i terapiju ima dovoljno, ali je lekarsko i drugo nemedicinsko osoblje opterećeno svakodnevnim radom, nekada i u dve smene u jednom danu. Nedostatak osoblja delimično je ublažen dolaskom 3 medicinske sestre iz Sopota i pet iz Doma zdravlja u Mladenovcu, kao i dolaskom dva lekara iz mladenovačke Hitne službe. Još dva lekara trebalo bi da dođu na ispomoć iz Smederevske Palanke.

Od pretvaranja Specijalne bolnice za plućne bolesti u Mladenovcu u COVID bolnicu u toj ustanovi nije bilo smrtnih slučajeva, potvrđeno je sajtu Na Drugi Pogled. Svi pacijenti kojima se stanje pogorša toliko da im ne može biti pružena adekvatna medicinska nega se šalju u Infektivnu kliniku u Beogradi ili u druge institucije osposobljene za njihovo lečenje.

Podsetimo, prvi pacijenti su u mladenovačku bolnicu premešteni 4. juna, nakon zatvaranja privremene COVID bolnice na Sajmu u Beogradu, a već 11. juna su tu bili smešteni studenti iz Studentskog doma „Karaburma“ u kojem je otkrivena zaraza, tada svi sa lakšom kliničkom slikom ili bez ikakvih simptoma bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, gostujući jutros na Radio – televiziji Srbije, govoreći o kapacitetima beogradskih bolnica, rekao da se istog momenta kada jedan pacijent bude otpušten odmah presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

“Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak i Šabac. Moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja”, rekao je ministar.

 

 

 

 

 

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

One thought on “U COVID bolnici u Mladenovcu oko 100 pacijenata pozitivnih na koronavirus

  • hoce li se vise ikada vratiti bolnicki park za trcanje i vezbanje. ne prenosi se korona kroz zidove

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *