18 Maja, 2024
AktuelnoSrbija

Poziv na pomoć susedima iz Albanije: Pokažimo bolju stranu regiona

Nevladina organizacija Građanske inicijative pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za ugrožene u Albaniji.

U noći u između ponedeljka i utorka Albaniju je pogodio zemljotres jačine 6,4 stepena Rihterove skale. Od tada se tlo ne smiruje i zabeleženo je još sto potresa, od kojih su dva bila jačine pet stepeni po Rihteru. Zvaničan broj nastradalih je 50 a oko 2.000 je povređeno. Mnogi su ostali bez krova nad glavom i osnovnih uslova za život.

Milica Antić iz organizacije Građanske inicijative uputila je apel svim ljudima dobre volje da se pridruže organizovanoj akciji sakupljanja pomoći za žrtve zemljotresa.

Pomoć se može doneti svakog dana od 10 do 17 časova (i vikendom) u Kuću ljudskih prava, u Kneza Miloša 4, u Beogradu, navela je ona i dodala da će akcija trajati do četvrtka, 5. decembra. Kampanju se može podržati online donacijom preko sajta Donacije.rs, donacijom u robi, kao i širenjem priče – deljenjem linka ove kampanje, navela je njena organizacija.

“Skromnom, ali konkretnom pomoći želimo da pokažemo iskreno zajedništvo sa njima u ovako teškoj situaciji, sećajući se tragedija koje je Srbija preživela kroz katastrofalne poplave 2014. i zemljotres u Kraljevu 2010, ali i solidarnosti i pomoći koju su nam u tim trenucima pružile sve zemlje regiona”, dodaju Građanske inicijative.

Novinar Idro Seferi, koji se priključio ovoj kampanji, rekao je da je situacija u pogođenim oblastima u Albaniji jako tragična i da postoji humanitanra potreba da se pomogne.

On je rekao i da je ovaj zemljotres pokazao “jaču stranu ovog regiona”.

“Mnogi u Albaniji zahvalni su Srbiji i spasiocima koji su otišli tamo, ceo svet je pisao na tome, mediji na engleskom su podsetili da se te uniforme nikad tako nisu udružile kao u ovom potresnom trenutku”, kaže Seferi.

Antić je rekla da se akciji priključio i restoran “Od usta do usta” gde takođe može da se donese pomoć sa susede iz Albanije ili mogu da se doniraju sredstva. Ona je precizirala da se sredstva prikupljaju na transparentan način i da će biti prebačena na organizaciju u Albaniji koja takođe prikuplja sredstva.

Antić je rekla da je zadovoljna odzivom civilnog društva, i da se zajednički prepoznaje koliko je važna solidarnost u regionu.

“Važno je što iz Srbije ide takva slika u ovom trenutku”, dodao je Seferi.

Tekst: rs.n1info.com

Foto: rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *