19 Aprila, 2024
Aktuelno

Balkan ujedinjen među ruševinama u Albaniji: Nekad smo robovi predrasuda

Zemljotres u Albaniji ujedinio je bivše neprijatelje, pišu strani mediji i dodaju – spasioci iz Srbije, Albanije, s Kosova zajedno pružaju pomoć nakon razornih potresa.

U prvim satima posle zemljotresa u Albaniji, susedne zemlje pokrenule su akciju pomoći, piše agencija Asošijeted pres.

“Ponude za pomoć pristigle su iz raznih delova Evrope, čak i od tradicionalnih neprijatelja koji su po strani ostavili sva neslaganja suočeni sa posledicama razornog zemljotresa”, navodi AP.

Ubrzo su specijalizovani timovi spasilaca počeli da pristižu, a posebno se izdvojio tim iz Srbije, dodaje se u tekstu, koji je preneo i Njujork tajms, “zemlje u tradicionalno lošim odnosima sa Albanijom zbog spora oko Kosova”.

 

Spasioci iz balkanskih zemalja, koje su vodile žestoke ratova pre više od dvadeset godina tokom raspada Jugoslavije, našli su se ujedinjeni u zajedničkom cilju da spasu živote, piše AP.

“Očekujući sve manje moguće čudo među ruševinama, možda je ovaj deo ranjene zemlje iznedrio jedno drugo čudo. Spasioci iz Albanije, uz one sa Kosova, iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, rame uz rame u zemljotresom razrušenim Draču i Tumanu”, piše italijanski Korijere dela sera.

Nakon dvadeset godina od rata na Kosovu, bivša Jugoslavija gotovo se u potpunosti sastala ponovo, prvi put od krvavog raspada, navodi dospisnica tog lista.

“U ime solidarnosti Balkan se ujedinio iako samo na nekoliko dana, u suočavanju sa posledicama zemljotresa koji je u noći između ponedeljka i utorka pogodio albansku obalu”, dodaje.

Timovi iz Beograda, Prištine, Tirane Zagreba, Skoplja, sreli su se u razrušenim ulicama pogođenih gradova kako bi pomogli u spasilačkim naporima. Vatrogasci, vojnici, jedinice sa traganje i spasavanje, timovi u različitim uniformama pod zastavama koje su nekada bili oštri neprijatelji sada se utrkuju u naporima da spasu zatrpane pod ruševinama. Ujedinjeni u zajedničkom cilju, navodi list.

U Tumanu, mestu sat vremena vožnje udaljenom od Drača, jedinica iz Niša koju čini desetina ljudi, piše Korijere, stigla je kamionom sa svom neophodnom opremom kako bi među ruševinama jedne trospratnice tragala za nestalima.

“S druge strane ulice potragu nastavljaju vatrogasci iz Suve reke, u blizini Prištine, Oni su prethodne noći iz ruševina izvukli jednu ženu. ‘Problemi?’, pitamo. ‘Nikakvi’, kažu oni, ‘naprotiv, možda ćemo sada postati prijatelji'”, navodi dopisnica.

Na stadionu na kojem su postavljeni šatori za one koji su ostali bez domova i improvizovana bolnica, glavni lekar albanske hitne službe Skender Brataj rekao je za ovaj list: “Ponekad smo robovi sopstvenih predrasuda”.

Srpski tim nastavio je zatim akciju spasavanja u Draču, gde su pozvani kako bi pomogli u izvlačenju žrtava pod ostacima šestospratnice koja se srušila kao kula od karata, i dalje u nadi da ima preživelih kojima mogu pomoći.

Italijanski list podsetio je da je među žrtvama zemljotresa i Kristi Peci, devojka sina albanskog premijera Edija Rame.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: REUTERS/Florion Goga

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *