19 Juna, 2024
Crna Gora

Priče sa nikšićkih ulica na albumu Manitoua

Nikšićki alternativni muzički kolektiv Manitou, poznat po izrazu u kojem kombinuje više muzičkih žanrova – prije svega rege i rok, objavio je u martu 2017. album “Zion” i tad najavio će uskoro izaći još jedan. Čekanje se međutim oteglo, pa je to izdanje tek sad došlo do publike u vidu albuma koji nosi naziv benda.

“Zion” je započeo kao solo projekat frontmena Marka Janjuševića, koji nastupa pod pseudonimom Pass Manit, a donio je devet pjesama na kojima je za razliku od prethodnog materijala bio dominantan elektronskiji – grajm, dab i trip hop zvuk. Tada je rečeno da je praktično spreman još jedan album sastavljen od pjesama koje je bend svirao na koncertima, a koje su za njih već karakteristična mješavina gitarskog zvuka sa regeom.
Nakon što je prošle sedmice najavljen singlom “Tamo đe postojim”, album “Manitou” je izašao i dostupan je za preslušavanje na YouTube servisu, a donosi deset traka, među kojima su obrada numere “Peace & Love” jednog od najznačajnijih britanskih rege sastava Misty in Roots, kao i saradnja sa nikšićkim reperom After Shainom “Ostavi sve za sobom”.

Album je snimljen u ateljeu Janjuševića, koji je inače i vizuelni umjetnik, dio posla završen je u studiju “Disorder”, a snimanje je trajalo pune četiri godine, dok je produkcija uzela još godinu dana.
“Cilj nam je bio da uradimo sve od nule sami i s obzirom na opremu i znanje koje smo tada imali zadovoljni smo finalnim proizvodom. Pored snimanja u kojem smo svi učestvovali, produkciju smo radili ja i Pesak (basista). Većina pjesama nastalo je još u prvim godinama našeg rada, ali okolnosti su takve da su tek sad objavljene”, ispričao je za “Vijesti” Janjušević.

A okolnosti su takve da se ispostavilo da je ovo labudova pjesma Manitoua u tom sastavu, jer kako je pjevač i autor tekstova otkrio, plan je bio da album izađe 2016, ali se bend tada raspao.
“Poslije nastupa na Sea Danceu te godine, nametnule su se okolnosti koje su nam otežale rad. Poslovi su nas odnijeli u različite gradove i sve smo rjeđe imali priliku da se okupljamo i radimo. Čekali smo da se ponovo aktiviramo svirački kako bi krenuli sa promocijom albuma i svirkama, i to se odužilo i previše, pa došlo do momenta kad smo morali da priznamo da će se ponovno okupljanje vrlo teško desiti. Poslije nekog vremena, ta muzika postane i teret i lomili smo se da li ćemo ga uopšte objavljivati. Manitou više ne postoji u formi u kojoj je postojao dok se radio ovaj album i mi preostali članovi (Ja, Kljaja i Toba) smo odlučili da objavimo muziku s namjerom da obilježimo jedan lijep period i fazu stvaranja koja je trajala nekih 7-8 godina”, objasnio je Janjušević.
Osim njega koji je radio elektroniku, tekstove i vokale i Luke Miličkovića Peska na basu, na albumu bubnjeve sviraju jedan od osnivača benda Lazar Ognjenović i Tomaš Pejović (Gomila nesklada), gitaru Milivoje Kljajić, a tu je i Miodrag Radović Toba kao vokal. Album se u digitalnom formatu može preuzeti sa platforme Bučan pas.

Janjušević ovaj album opisuje kao tvrdi zvuk ulice i ističe da je žanrovski neuhvatljiv.

“Mislim da je pravi krosover zvuk, mogu se čuti elementi daba, regea, metala, hip hopa, amibijentala… Jedna od glavnih karakteristika naše muzike je uvijek bila to što se ne može svrstati ni u jedan konkretan žanr”, kazao je frontmen.

On je otkrio i da su tekstovi stari 7-8 godina i da nije želio da ih mijenja, kako bi ostao vjeran osjećanjima koje je imao dok ih je pisao.

“Tekstovi su priče nikšičke ulice. Bave se temom sistema u kome živimo i pojedinca u njemu. U velikoj mjeri su društveno i političko angažovani, ali sa druge strane se bave i ličnim temama, svakodnevnicom, emotivnim i duhovnim stanjem”, objasnio je on.
Mada se postava koja je radila na ovom materijalu razišla, Manitou će nastaviti rad, mada Janjušević priznaje da je interesovanje publike sigurno opalo budući da u prethodne tri godine grupa nije bila aktivna, ali se nada da će ga brzo povratiti ovim albumom i stvarima koje dolaze dalje.

“Dobro je što smo se ja i Kljaja posvetili produkciji u tom periodu i mnogo napredovali. Bili smo produktivni i nismo gubili vrijeme kad je stvaranje u pitanju. Napravili smo gomilu nove muzike, koja će ubuduće uglavnom biti elektronska. Sad nam je glavni fokus na stvaranju novog zvuka Manitoua. Ovaj album smo i objavili sad kako bi otvorili prostor za novi materijal koji čemo odmah lansirati na zimu”, najavio je Janjušević.

On je otkrio da je sljedeći projekat zajedničko izdanje sa After Shainom, a zatim će uslijediti novi album Manitoua za koji su preostali još vokali da se snima.

“U narednom periodu ćemo biti diskografski aktivniji nego ikad”, obećao je pjevač.

Tekst: Stefan Strugar

Foto: vijesti.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *