14 Aprila, 2024
Bosna i HercegovinaKolumne

Ova zemlja zaista i nije ni srpska, ni muslimanska ni hrvatska nego NJIHOVA

Vraćao sam se prije par godina za Banjaluku iz Sarajeva na današnji datum, 25. novembar, dijelom i putevima ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a. Rupa na rupi, odroni…voziš se i ne znaš šta te čeka, jer u ovoj zemlji na putu je jedino siguran saobraćajac…slušao sam emisiju na radiju, tema zašto će današnji dan u Federaciji BiH biti neradan, a u Republici Srpskoj radan, još jedan prigodni razgovor o formi, a ne o suštini…za oko 550 000 nezaposlenih u eteru ove vukojebine, svaki dan i jeste neradan, ali to nije tema …i reže tako istoričari jedni na druge, učili po jednom, a sada podučavaju po drugom prigodnom programu … kad im ponestane argumenata i kad već ne znaju kako da objasne žive, po nepisanom pravilu učitelji potežu mrtve…vaskrsavaju i jurišaju ustaše, četnici i partizani radiotalasima…istovremno, unuci im virtuelno i stvarno zapišavaju spomenike i kosturnice, rijetke tragove antifašizma, zarasle u korovu.

Poraženi saradnici okupatora sada su, kažu, mlade političke nade, zvijezde vodilje …

Ova zemlja je nastala na borbi protiv fažizma, od okupatora su ove gradove oslobodili partizani. To su istorijske činjenice.

U Mrkonjić Gradu, na današnji dan 1943. godine, održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a.

“Žene Bosne i Hercegovine, uzevši značajno učešće u narodno-oslobodilačkoj borbi, postale su čvrst oslonac narodno-oslobodilačkog pokreta. Zajedno sa svojim drugovima, žene će se i nadalje boriti protiv okupatora i njegovih sluga, a sutra, poslije oslobođenja naše zemlje, one će uložiti sve svoje snage u izgradnju sretne budućnosti naše BiH”, poručila je tog dana sa govornice narodni heroj Rada Vranješević, partizanka iz Rekavica pored Banjaluke. Njen govor je zabilježen jednom od najpoznatijih fotografija ZANOBIH-a.

Opredjeljenje učesnika ZAVNOBIH-a je bilo jugoslovensko, i Bosna i Hercegovina je tada uspostavljena kao federalna jedinica nove Jugoslavije.

Odbijanje obilježavanja 25. novembra pokazuje potpuno nepoznavanje istorije i politike i zaslijepljenost dnevno političkom ideologijom. Jer, ZAVNOBiH u sebi nije sadržao nijednu negativnu ideju ili poruku. Tog dana u Mrkonjić Gradu nastala je i ova rečenica:

“Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.”

U malo sam stvari siguran, ali u ovo jesam.

Ti čestiti partizani i antifašisti siguno nisu hrabro svojim kostima temeljili ovu zemlju zarad nas ovakvih i ološa koje smo izabrali da nas vode, ološa zbog kojih ova zemlja zaista i nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego samo i isključivo Njihova…

Tekst: Aleksandar Trifunović

Foto: 6yka.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *