27 Jula, 2024
AktuelnoSrbija

Koncert prijateljstva KUD-a „Ljubomir Ivanović Gedža“

U subotu, 4. maja 2019. godine, Kulturno umetničko društvo „Ljubomir Ivanović Gedža“ organizovalo je „Koncert prijateljstva“ u velikoj sali Doma kulture u Kovačevcu. Oko 150 ljudi, od čega 120 igrača i članova muzičkih orkestara iz tri zemlje, priredilo je nastup kojem je prisustvovalo oko 300 posetilaca. Članovi dečjih, pripremnih i prvih izvođačkih ansambala pet umetničkih društava izveli su ukupno 13 koreografija, a koncert je trajao oko dva sata. Kovačevačkoj publici su se predstavili, pored KUD-a domaćina „Ljubomir Ivanović Gedža“ i društva „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca, „Kolubarsko kolo“ iz Mirosaljaca, te KUD „Živinice“ iz Živinica u Bosni i Hercegovini“ i KUD „Hristo Donev“ iz Štipa u Makedoniji. U organizaciji koncerta je učestvovalo i oko 15 volontera, uglavnom meštana Kovačevca i roditelja dece koja igraju u domaćem KUD-u.

O „Koncertu prijateljstva“, međusobnom druženju dece i snazi kulture da popravlja odnose među ljudima, za internet portal Na drugi pogled, govorili su koreograf KUD-a „Hristo Donev“ Metodi Gligorov, umetnički rukovodilac KUD-a „Živinice“ Sanin Sofić i  Milan Mitić, predsednik KUD-a „Ljubomir Ivanović Gedža“.

 

 

Kako ovakva druženja među kulturnim društvima utiču na odnose dveju država, u ovom slučaju Makedonije i Srbije?

– Naravmo da utiču dobro! Mi smo susedne zemlje, razumemo se dobro, na neki način slušamo istu muziku, družimo se i ja sam prezadovoljan kad članovi društva „Ljubomir Ivanović Gedža“ dođu u Štip i kada mi dođemo ovde. Uvek se dobro družimo, sve je lepo, deca su prezadovoljna – rekao je Metodi Gligorov za naš sajt.

Pošto se praktikuje u ovakvim situacijama da deca gosti budu smeštena u domove dece domaćina, može li se reći da to dodatno razvija njihovo eventualno prijateljstvo? Da li deca ostaju u kontaktu i nakon ovakvih koncerata i susreta?

– Ja sam treći put ovde. Kada sam prvi put dolazio, pre dve godine, sa mnom su bila i deca iz KUD-a i bili su smešteni kod ovdašnje dece. I sada su ista deca raspoređena kod istih domaćina jer su tako želela. Oni komuniciraju sve vreme, druže se. Vaša deca su kod nas bila dva puta i tako je bilo i tada – navodi Gligorov.

– Sviđa mi se i vaš fesival koji pravite u junu („Made in Kovačevac“ – prim.a.). To je balkanski festival. Mislim da svi ljudi koji su iz bivše Jugoslavije mnogo dobro funkcionišu kao i ovde što se vidi, tu su i gosti iz Bosne, ali na žalost politika je uradila nešto drugo, što po meni nije trebalo da se desi, ali šta ćemo! Biće bolje kada odrastu ova deca koja međusobno odlično funkcionišu!

 

Sanine, vi dolazite iz Živinica, Tuzlanski kanton, deo Bosne i Hercegovine koji se posebno odlikuje dobrim odnosom među ljudima nezavisno od toga kojoj naciji ili veri pripadaju. Da li to donosite i ovde?

– Ja sam prvi put u Srbiji! Pre svega, zahvalio bih se organizatorima na pozivu  i da, takvi su Tuzlaci. Primer je i naše društvo. Mi igramo koreografije iz cele (bivše) Jugoslavije. Nismo se bazirali samo na Bosnu već igramo i igre iz Srbije, Hrvatske Makedonije i igre iz Bosne, hrvatskog, muslimanskog i srpskog naroda. Došli smo sa dobrim raspoloženjem ovde! – naglasio je Sanin Sofić.

Kada su deca iz naših dveju država u pitanju, na ovakvim susretima se nedvosmisleno vidi da oni nemaju nikakav problem u komunikaciji, odlično se druže, međutim, često smo svedoci da su odnosi među političarima na vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini vrlo često loši ili se takvima prezentuju javnosti. Da li se to nekako posle reflektuje i na ovu decu?

– Ne, ne! – kategoričan je Sofić.

– Deca iz Kulturno umetničkog društva „Ljubomir Ivanović Gedža“ su pre šest meseci, takođe prvi put, bila kod nas u Živinicama. Oni su se, sudeći po njihovim komentarima, proveli vrhunski, tako smo i mi dočekani ovde. Bez obzira na te političke priče, mi apsolutno nemamo nikakvih problema. Mi smo tu sa dobrim razlogom, da promovišemo kulturu, tako da je sve u redu – zaključio je Sofić.

„Koncert prijateljstva“ je svojevrsna uzvratna poseta društava iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali i društava iz Srbije kovačevačkom KUD-u. Međutim, koncert nije jedina aktivnost koja je organizovana za ove mlade ljude.

– Ovaj koncert je uvertira za Balkanske susrete koji su sličnog koncepta. Ansambli iz inostranstva su tri dana kod nas. Imaju smeštaj kod naše dece, a neki su i u mladenovačkim hotelima. Pre koncerta smo imali sportski dan druženja uz košarku i odbojku. To je nešto što radimo godinama. Nedavno smo proslavili pet godina od osnivanja društva i pokušavamo da nastavimo i dalje u tom smeru – kaže Milan Mitić za sajt Na Drugi Pogled.

Ono što, posebno, ističu gosti iz inostranstva jeste kvalitet druženja dece koji je, kako kažu, pre svega uzrokovan time što su deca smeštena jedna kod drugih u domovima, navodeći da ona i posle koncerata ostaju u vezi i nastavljaju komunikaciju.

–   To je učenje empatije kroz druženje, pogotovo kod nas u regionu. To je naš koncept i strategija da se prvo povežemo preko kulturno umetničkih društava jer tu nema, na prvom mestu, jezičke barijere. Slična je kultura, muzika, filmovi… u ovim zemljama. Družimo se mi i sa KUD-ovima iz Mađarske, Slovačke, Bugarske, ali uvek postoji jezička barijera i različito kulturno nasleđe naših zemalja i ne može da se dođe do takvog intenziteta druženja kao što je slučaj sa društvima sa ovih prostora. Primetili smo, da se na svim festivalima u svetu ili ovde u regionu, uvek najbolja druženja između njih (dece sa prostora bivše Jugoslavije – prim. a.), što je i normalno! Izuzetno nam je drago zbog toga, tako da se neka druženja i ponavljaju. Ne možemo svake godine da idemo jedni kod drugih, ali se trudimo da nakon nekoliko godina to ponovimo i tako održimo dobre odnose među decom i društvima – ističe Mitić.

 

– Ne smemo nekim populističkim izjavama, koje su vrlo česte u regionu, koje su dnevno političke ili za jednokratnu upotrebu i koje dižu tenziju, dozvoliti da pobede nad ovakvim stvarima koje mi radimo. Ja sam jednom rekao da ova deca „gase požare koje političari pale“ i mislim da će to u budućnosti popraviti stvari jer su kultura i sport prvi koji probijaju barijere. Mislim da se ne smemo opet “saplitati o kamen na koji smo se već jednom sapleli”! – zaključio je Mitić.

Posted by nadrugipogled.com on Понедељак, 06. мај 2019.

 

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: nadrugipogled.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *