25 Oktobra, 2024
Hrvatska

Dan Splita – praznik svetog Dujma slavi se 7. maja. Danas svečana sednica Gradskog veća u HNK

Višestoljetni tradicionalni blagdan svetog Dujma ili “fjera svetog Duje”, slavi se 7.svibnja. Posvećena je sv. Dujmu, salonitanskom biskupu, koji je živio u doba cara Dioklecijana kada je i pogubljen. Sveti Dujam smatra se zaštitnikom grada Splita .

Ne sjećamo se da je na nekoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća bilo tako hladno, a ni ne sjećamo se da joj je u posljednje vrijeme nazočilo više ministara u Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tu su ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek, ministri Goran Marić, Milan Kujundžić, Damir Krstičević, a u Splitu je i Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih poslova koja otvara konzulat Kazahstana na Rivi.

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća prvi se obratio okupljenima u prigodnom programu.

– Ovaj saziv Gradskog vijeća sastavljen od brojnh političkig opcija, odradio je 23 sjednice, od toga trećinu tematskih.  Osim rada na sjednicama Gradskog vijeća, vijećnici su involvirani u rad raznih radnih tijela i odbora što je rezultiralo brojnim kvalitetnim inicijativama kao što su: besplatni parking za stanare stare gradske jezgre, nova odluka o socijalnoj skrbi, kojom smo uz brojne novine prvi u Hrvatskoj uveli mjere kojom će udomitelji ostvariti pravo na sufinanciranje dadilja do upisa djeteta u redovni program predškolskog odgoja.

Zatim osnivanje odbora za unaprjeđenje i podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu Splitu, koja ima za cilj integraciju što većeg broja djece i novog modela sufinanciranja koji bi trebao rezultirati izjednačavanjem cijena svih vrtića u gradu Splitu.

Na posljednjoj sjednici ustrojeno je i radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih političkih opcija koje ima za cilj potaknuti rješavanje problema osnivanja stambenih zajednica za osobe s intelektualnim teškoćama, koje nakon 21. godine života ostanu bez skrbnika.

Pred nama su još brojni izazovi u budućnosti, sanacija Marjana, prometna zagušenost, komunalni red, nedostatak parkinga, a po mojim saznanjima i ove godine će ostati veliki broj neupisane djece u vrtić. Trebamo se uhvatiti u koštac s tim konkretnim problemima i raditi na njihovom rješavanju.

U ove nepune dvije godine ponašali smo se odgovorno prema građanima koji su nas birali i moja je želja da tako nastavimo ubuduće ako je moguće i još energičnije u čemu će nam zasigurno pomoći i naš nebeski zaštitnik sveti Duje – kazao je Stanišić.

Splitski gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je i ove godine imao priliku pozdraviti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te zahvalio ovogodišnjim laureatima koji su, naglasio je, ovaj grad učinili jedinstvenim.

– Split je jedinstven po mnogo čemu, po ljepoti, baštini, arhitekturi, pjesmi, sportu, po znanim i neznanim junacima svakodnevice, po vječitom ronjanju, po tome da je uvik kontra i da u njemu nije lako biti prvi u bilo čemu. No, optimisti među nama baš u takvome Splitu pronalaze snagu, u njegovoj ljepoti motivaciju, u ronjanju izvor energije, a u junacima svakodnevice inspiraciju – u uvodu je kazao Krstulović Opara te se prisjetio projekata na kojima je u svom mandatu radio.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Foto: Ante Čizmić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *