13 Jula, 2024
BalkanBosna i Hercegovina

Nemačka klinika oprostila dug za lečenje blizanaca iz Bihaća

Humanitarne akcije koje su organizovane u proteklom periodu kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova lečenja šestomesečnih blizanaca Amara i Davuda Derviševića iz Bihaća su obustavljene, saopštili su njihovi roditelji.

Prema njihovim rečima, svi troškovi lečenja mališana su izmireni, nakon što je zdravstvena klinika u nemačkom gradu Tibingenu, gde su se lečili, odlučila da oprosti preostali dug u iznosu od 53.000 evra.

Prethodno je na njihov račun uplaćena poslednja tranša od 100.000 evra, koliko je prikupljeno u humanitarnim akcijama, prenose Nezavisne.

– Novac nam više nije potreban jer smo uspeli zatvoriti finansijsku konstrukciju. Ostalo je još da zahvalimo svim dobrim ljudima širom sveta, koje je ujedinila sudbina naše dece i koji su nam pomogli. Svima veliko hvala – istakla je Dženana Dervišević, majka blizanaca.

Inače, oni se sada nalaze u Bihaću i odrastaju bez ikakvih zdravstvenih komplikacija. Blizanci su rođeni s minimalnim šansama da prežive i s velikim zdravstvenim problemima.

Derviševićeva kaže kako je njena trudnoća tekla uredno sve do 22. sedmice, kada je počela osećati bolove u stomaku pa je većinu vremena provodila u sedećem ili ležećem položaju. Doktori u Bihaću nisu mogli identifikovati u čemu je problem, te je upućena u Sarajevo. Ustanovljeno je kako se radi o TTS sindromu, odnosno o retkom poremećaju koji je vezan za nedostatak plodove vode, koji, ukoliko se ne leči, može dovesti do smrti novorođenčeta.

– Doktori u Sarajevu su mi rekli kako ne mogu spasiti bebe i da je jedina opcija da se prekine trudnoća kako bih ja ostala živa. Takvu odluku nisam mogla prihvatiti jer sam čula otkucaje srca svoje dece i rekla sebi da sve moram izdržati kako bi oni preživeli – kaže majka, prenosi Srpskainfo.

Dodaje kako su uspeli dogovoriti pregled na klinici u Tibingenu i da je tamo, bez obzira na sve pokušaje doktora da održe trudnoću, morala prevremeno roditi.

Tako je Amar je rođen sa 740, dok je Davud bio težak svega 580 grama i obojica su bili u teškom stanju.

Blizanci su imali više komplikovanih operacija jer im određeni organi nisu funkcionisali i na kraju su uspeli preživeti. Porodici Dervišević problem su predstavljali visoki troškovi lečenja od 270.000 evra, koje nisu mogli platiti. Ipak, u pomoć su im pritekli dobri ljudi širom sveta i pomogli da se ova priča završi na nabolji mogući način.

Izvor: blic.rs

Foto: blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *