23 Jula, 2024
BalkanSrbija

Organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ o gondoli na Kalemegdanu

Stručna delegacija najveće evropske organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ predstaviće sutra zaključke o poseti Beogradu povodom izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana, ali i najaviti buduće korake u borbi za očuvanje Beogradske tvrđave.

U saopštenju se podseća da delegacija stručnjaka „Evropa Nostre“ boravi u Beogradu od 4. do 7. maja, kako bi razgovarala sa nadležnima i stručnjacima o očuvanju Beogradske tvrđave, parka Kalemegdan i Ušća „od kontroverznog projekta gradnje žičare (gondole)“.

Delegacija sastavljena od arheologa, arhitekata, konzervatora, urbanista, ekonomista i pravnika, sastala se tokom vikenda sa strukovnim udruženjima, naučnim institutima i univerzitetima koji se aktivno bore protiv projekta gradnje gondole.

U ponedeljak i utorak delegacija organizacije Evropa Nostra sastaće se sa predstavnicima nadležnih institucija i ministarstava.

Evropa Nostra je osnovana 1963. godine u Parizu. Više od 50 godina štiti i lobira za očuvanje kulturne baštine, i priznata je kao najreprezentativnija organizacija u Evropi u ovoj oblasti, sa članovima iz više od 40 zemalja.

Evropa Nostra usko sarađuje sa Evropskom unijom i zajedno sa Evropskom Komisijom dodeljuje Evropske Nagrade za Kulturnu baštinu/Nagrade Europa Nostra, a zajedno sa Institutom Evropske Investicione Banke vodi program „7 Most Endangered“ za zaštitu ugrožene kulturne baštine u Evropi.

Izvor: beta.rs

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *