23 Jula, 2024
AktuelnoBalkanSrbija

Protest đaka Filološke gimnazije u Beogradu zbog hapšenja druga

“Ako ne puste Pavla, pozvaćemo učenike ostalih škola u protest”

MUP je saopštilo je da je policija u prethodna dva dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS, od kojih devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela. Među njima je jedan učenik Filološke gimnazije u Beogradu, zbog čega su njegovi drugari organizovali protest “Pravda za Pavla”.

Na protestu se okupilo stotinak đaka, a oni su, sa pojedinim profesorima, krenuli oko 14:30 časova u protestnu šetnju do zgrade beogradske policije u Bulevaru despota Stefana. Odatle su poručili da imaju 48 sati da oslobode njihovog druga, ili će pozvati đake ostalih škola da im se pridruže u protestu. Novi protest najavili su za dva dana.

Ispred stanice u 29. novembra uzvikivali su “Pravda za Pavla”, “Oslobodite nam druga”.

“Kažu da je Pavlu zbog demokratskog prava na protest uskraćeno pravo na školovanje i zahtevaju da bude pušten na slobodu. Kako su nam rekli, Cvejić je žrtva dvostruke nepravde – vlasti koja ga je osudila zbog učestvovanja na protestu, što je njegovo građansko pravo, a sa druge strane – opozicije koja ga koristi kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva. Kažu da će pozvati učenike i drugih škola da im se pridruže.

A, na protest je došlo i nekoliko učenika škole sa transparentima “Dole opozicija” i “30 dana – premalo”.

“Mi želimo da iskažemo protest zbog toga što gubimo časove, jer je jedan đak upao u zgradu javnog servisa”, rekao je jedan od njih.

Dok je drugi izjavio “ne volim ovu opoziciju”, nakon čega su im školski drugari poklonili sendvič.

Pavle Cvejić je jedan od prvih osoba uhapšenih zbog upada u RTS. U obrazloženju suda je navedeno da mu je određena kazna od 30 dana zatvora zbog krivičnog dela drsko i bezobzirno ponašanje izvršeno u grupi. Kako prenosi naš reporter, eventualna žalba neće odložiti izvršenje ove presude.

Cvejić je potvrdio da je ušao u zgradu RTS i da je poslušao je neku vrstu naredbe opozicionara i seo na pod, a da je zatim došla policija i izvela ga.

Nakon ovog događaja, njegovi drugari iz gimnazije su, putem društvenih mreža, organizovali protest.

Od 18 uhapšenih, prema našim saznanjima, još troje je u pritvoru. Ostali su na izdržavanju zatvorske kazne, a jedna osoba je puštena nakon što je platila novčanu kaznu.

Inače, danas su Balša Božović i Maja Videnović (DS) bili u zatvoru u Padinskoj Skeli, s namerom da razgovaraju s Pavlom Cvejićem, ali im to nije dozvoljeno.

Izvor: N1 Beograd

Foto: N1 Beograd

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *