15 Aprila, 2024
AktuelnoBalkanSrbija

Protest „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“ u Beogradu

Desetine hiljada građana iz čitave Srbije okupilo se danas u Beogradu na protestu nazvanom „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“. Neki od osnovnih zahteva koji su iznošeni na ranijim protestima su ostavke predsednika države, vlade i skupštine Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Maje Gojković kao i stvaranje uslova za održavanje fer i poštenih izbora i omogućavanje slobode medija. Okupljenima su danas pročitana tri konkretna zahteva za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine. Na kraju protesta vlasti je poručeno da će se, ako za šest dana, do petka 19. aprila ne ispuni ove zahteve, organizovati novi, još veći protest u subotu, 20. aprila 2019. godine.

Protest „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“ počeo je nešto posle 15h ispred Narodne skupštine Republike Srbije, zatim je održana šetnja do zgrade Vlade Srbije i do Trga slavija, da bi se učesnici protesta ponovo vratili na plato ispred Republičke skupštine. Okupljenima su se u prvi mah obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, novinar Srđan Škoro, dramaturg Siniša Kovačević, lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, a nakon šetnje reč za govornicom su preuzeli predstavnici opozicije. Između ostalih, demonstrantima su se obratili čelnici Saveza za Srbiju Boško Obradović, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Zoran Živković i Boris Tadić. Upadljiv je bio izostanak Dragana Đilasa za govornicom iako je bio prisutan, a protest je završen obraćanjem lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. On je mašući svojom krvavom košuljom koju je nosio kada je napadnut u Kruševcu, što je i iniciralo kasnije proteste širom Srbije, poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću: “Ovo je tvoja Srbija koju ćemo da promenimo, mirno!”

Podsetimo, proteste “Jedan od pet miliona” podržao je do sada veliki broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, i drugih univerziteta u Srbiji, kulturnih radnika i advokata, nekoliko sindikalnih organizacija poput vojnog i policijskog, te sindikata lekara i farmaceuta, Udruženje sindikata penzionera i drugi. Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim većim gradovima i opštinama, u preko 100 njih. Protesti se održavaju i na Kosovu i Metohiji, u severnom delu Kosovske Mitrovice, Gračanici i Pasjanima, ali i u nekoliko gradova Evrope i Amerike gde živi veliki broj Srba, kao što su Prag, Beč i Čikago.

Današnji protest u Beogradu, na kojem se, kako se procenjuje, okupilo nekoliko desetina hiljada građana iz cele Srbije, iako u MUP-u barataju sa cifrom od oko 7.500, je protekao mirno i bez incidenata, a završen je nešto pre 20h.


Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: Reuters/FoNet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *