14 Aprila, 2024
Uncategorized

Posao u Austriji: Nova radna mesta u austrijskoj železnici

Austrijske železnice (ÖBB) su sa preko 41.000 zaposlenih jedan od najvećih poslodavaca u Austriji. U narednih pet do sedam godina oko četvrtine od sadašnjeg broja zaposlenih će otići u penziju, tako da već sada uprava koncerna razmišlja kako da zaposli novih 9.000 radnika u navedenom periodu u svim sektorima poslovanja na železnici.

Jedan od najkrupnijih zalogaja je potražnja za oko 2.000 mašinovođa. Samo ove godine bi trebalo da se zaposli 460 vozača lokomotiva, pri čemu šanse imaju kako osobe muškog, tako i one ženskog pola. Strah da bi ova struka zbog automatizacije polako mogla da ode istoriju, uprava raspiruje podatkom da čak i slučajevima kada se vozom upravlja putem kompjutera, fizičko lice, odnosno mašinovođa mora da kontroliše da li je sve u redu.

Železnice žele blagovremeno da reaguju sa potražnjom popunjavanja budućih upražnjenih radnim mesta, kako oni stariji svoje znanje i umeće mogli da prenesu na one mlađe kao i da se ovi novi upoznaju sa novinama u automatizaciji i uključe u te nove procese.

Prosečna starosna struktura kod sadašnjih zaposlenih je preko 46 godina, tako da će podmlađivanje zaposlenih imati pozitivan efekat i na personalne troškove, odnosno izdatke za plate.

I mladi koji su još u sistemu školovanja su veoma zainteresovani za rad na železnicama, tako da se za jedno mesto za izučavanje zanata (Lehrstelle) prijave i po tri kandidata. Trenutno se u austrijskim železnicama obučava oko 1.900 učenika u privredi za neko od 22 tehnička zanimanja.

Konkurisanje za neko od otvorenih radnih mesta se vrši onlajn (internetom) na webstranici ÖBB Jobs . Tom prilikom treba priložiti motivaciono pismo (Motivationsschreiben), biografiju (Lebenslauf), najvažnija svedočanstva i potvrde o obrazovanju i dosadašnjem radu kao i druga dokumenta koja se traže za konkretno radno mesto. Konkurisati mogu u principu i lica bez austrijskog državljanstva, odnosno državljanstva neke od zemalja članica Evropske Unije, ali sa važećom boravišnom i radnom dozvolom.

Izvor: dijaspora.tv

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *