22 Oktobra, 2024
Zanimljivosti

Farbanje kose “izmislili” Egipćani. Kanom prekrivali sede vlasi.

Sve je počelo u Egiptu

Ako pogledamo unazad sve je počelo još u Egiptu. Stari Egipćani koristili su kanu kako bi prekrili sede vlasi. Godinama kasnije, Grci i Rimljani koristili su biljne ekstrakte kako bi obojili sedu kosu. Biljke koje su se koristile bile su: amla, kurkuma, aleksandrijska sena… Indijska biljka Indigofera tinctoria koristila se za bojenje kose. To se najbolje vidi iz savremenog naziva „indigo“, koji potiče od latinskog „Indicum“ što u prevodu znači „indijski“, odnosno „iz Indije“. Ova reč se koristila za plavu boju za kosu.

Vremenom stvorena je i trajna crna boja za kosu. Međutim, kada su shvatili da je to previše toksično za upotrebu, prešli su na formulu napravljenu od pijavica koje su bile fermentisane u olovnoj posudi tokom dva meseca.

U doba Rimske imperije prostitutke su morale da se farbaju u žuto i ta boja je određivala njihovu profesiju. Većina je nosila perike, a neke su koristile mešavinu napravljenu od pepela spaljenih biljaka ili oraha da bi se postigla približna nijansa. U međuvremenu, druge drevne civilizacije, kao što su Gali i Saksonci, farbali su kosu raznim živopisnim bojama kako bi zastrašivali protivnika na bojnom polju.

Crvenokose po prvi put u istoriji

Prve prirodne crvenokose pojavile su se u Srednjem veku i to u Škotskoj. Tokom mnogo godina, ljudi sa prirodno crvenom kosom bili su izloženi sumnjama koje su aliudirale na veštičarenje. Sve je to trajalo do trenutka kada je kraljica Elizabeta nije preuzela vladavinu, tada je crvena kosa postala prihvatljivija jer je i ona sama bila crvenokosa. Danas procenat svetske populacije prirodno riđe kose je samo oko 2%.

Slučajno otkriće

Nije se mnogo toga promenilo sve do druge polovine 19. veka kada je engleski hemičar Vilijam Henri Perkin napravio slučajno otkriće koje je zauvek promenilo bojenje kose. U pokušaju da stvori lek za malariju, Perkin je stvorio prvu sintetičku boju 1863. godine. Boja je bila ljubičasta i nazvana Mauveine. Ubrzo nakon toga, njegov profesor hemije Avgust Hofman izveo je molekul koji menja boju iz Mauveine (nazvan para-phenylenediamine ili PPD), i ostaje osnova za najtrajnije boje za kosu i danas.

1907. godine, Judžin Šuler napravio je prvu hemijsku farbu za kosu i nazvao je Aureole, a kasnije, osnovao je i kompaniju pod imenom L’Oreal.

Tekst: paolla.rs

Foto: sveokosi.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *