19 Juna, 2024

Turistička mapa Sopota

Sopot je jedna od sedamnaest gradskih opština grada Beograda. Nalazi se južno od Beograda u severnom delu pitome i niske valovite Šumadije. Površina opštine je 27.094 ha i graniči se sa opštinama Mladenovac, Lazarevac, Voždovac, Grocka, Aranđelovac i Barajevo. Broj stanovnika po popisu iz 2011. godine je 20.367 stanovnika. U sadašnjem administrativnom obliku opština Sopot postoji od 1961. godine. Od 1967. godine opština Sopot pripojena je teritoriji grada Beograda, a u svom sastavu ima 16 mesnih zajednica. Dan opštine Sopot je 2. jul, dan formiranja Kosmajskog partizanskog odreda.

Opština Sopot danas predstavlja očuvani deo prirode sa povoljnim klimatskim uslovima koje pruža planina Kosmaj sa nadmorskom visinom od 626 m. Turistički lokaliteti Trešnja, Guberevačke šume, popularno vikend izletište Babe, manastir Tresije su svega 45 km udaljenosti od grada Beograda.

Stari Han u centru Sopota, najstarija kuća u ovoj opštini, ima status kulturnog dobra od velikog značaja. Jedna je od zgrada koja zaslužuje posebnu pažnju prilikom razgledanja ovog predela. Nalazi se pored glavne trgovačke ulice u Sopotu. Park oko njega i Stari Han su dekorativno osvetljeni, a posebnu lepotu pružaju dodati detalji kao što su kandelabri koji se nalaze na drvenim stubovima i spoljnom zidu hana. U samom parku, nedaleko od Hana nalazi se i Stara rimska česma.

Planina Kosmaj predstavlja centralno mesto u turističkoj ponudi Sopota, sa gustom šumom koja ga okružuje i manastirima koji su raspoređeni po njegovim obroncima. Sopot je izuzetno bogat i izvorskim vodama, potocima i rečicama. Zapravo, ime je i dobio po staroslovenskoj reči sopot, što u prevodu znači izvor.

Jedna od najvećih znamenitosti Kosmaja i Sopota je svakako Manastir Tresije. Manastir je osnovan 1309. godine i u vreme kralja Dragutina. Od Sopota je udaljen oko 7km. Posvećen je svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Naziv Tresije je dobio po potoku koji izvire pored manastira. Manastir je rušen i obnavljan više puta. Novi konak počet je 14. septembra 1991. kada je osveštan kamen temeljac donet sa Svete gore, koji je položila kneginja Jelisaveta Karađorđević. Pod pokroviteljstvom manastira održavaju se manifestacije Pod lipama manastira Tresije i Dani Milovana Vidakovića.

Turističku ponudu Sopota čini i kulturno-istorijsko bogatstvo sela Nemenikuće. Poznata je crkva u Nemenikuću posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu u kojoj je Arsenije III Čarnojević poslednji put pričestio Srbe pre prelaska u Austrougarsku. U porti crkve se nalazi i Kleopatrina česma koja je ime dobila po ćerki kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside. U ovom selu je takođe rođen srpski književnik Milovan Vidaković, začetnik romana u modernoj srpskoj književnosti. Ataru sela pripada i Manastir Kastaljan koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, koji je osnovan u 14. veku, na temeljima rimskog kastruma iz 2. ili 3. veka u vreme kralja Dragutina.

Izletište Trešnja, odnosno veštačko jezero okruženo šumom se nalaze na granici opština Voždovac i Sopot. Predstavlja jedno od najlepših izletišta oko Beograda i jezera u Beogradu. Tu su i Guberevačke šume, skoro netaknute, guste i listopadne koje su idealne za izletnički turizam.

*****

Kompleks Kosmajski izvor

Vikend naselje Morak 1, Ralja; 063/243 735, info@bazeniizvor.com

Kompleks KOSMAJSKI IZVOR, nekada poznat pod imenom Bazeni Izvor Stojnik, nalazi se na samo četrdesetak kilometara od Beograda, na valovitim obroncima Kosmaja. Smešten je na 300 metara nadmorske visine u blizini mesta Ralja i Sopot, u prelepoj prirodi koju krasi ruža vetrova i izvorska voda sa 100 metara dubine, kojom se snabdeva čitav kompleks. Sa istočne strane, opasan je gustom hrastovom šumom, a sa jugozapadne talasastim brežuljcima koji pružaju fantastičan pogled na šumadijske planine.

Kompleks čine dva otvorena bazena , veliki polu-olimpijski bazen dimenzija 25×14 metara i dubine od 1.7-2.2 metra i manji dimenzija 10×6 metara, dubine 60 cm sa pečurkom u centralnom delu. Ležaljke i suncobrani, baldahini i ljuljaške, raspoređeni duž bazena i u prirodnom hladu, deo su relaks zone koji će udovoljiti i gostima sa hedonističkim sklonostima. Oko oba bazena prostire se veliki uređeni plato, multifunkcionalne namene.

U rustičnom ambijentu restorana-bašte, napravljenom od prirodnih materijala, udobno se može smestiti do 110 osoba. Tradicionalna domaća i internacionalna kuhinja našeg vrsnog kuvara zadovoljiće svaki gastronomski prohtev.

Smeštajni kapaciteti kompleksa mogu da ugoste do 30 osoba. Na raspolaganju su udobne i čiste dvokrevetne i trokrevetne sobe, kao i salon za odmaranje. Detaljnije informacije o Kosmajskom izvoru možete pronaći na zvaničnom sajtu bazeniizvor.com

*****

Kafana “Lako ćemo”

Karađorđeva 10, Đurinci; 063/8266805; suzalakocemo@gmail.com

Kafana „Lako ćemo“ nalazi se u Đurincima, na sopotskoj strani planine Kosmaja – Tradicionalna hrana po receptima naših predaka! Domaćini ističu kao jedan od svoji najvećih aduta uvek sveže pečenje koji mnoge beogradske kafane nemaju redovno u svojoj ponudi. Ambijent je prijatan, pogotvu kada su topli dani. Interesantna bašta sa natkrivenim drvenim klupama pružiće vam dovoljan komoditet kako biste uživali u toplom pečenju. Diskretni starnski predmeti oko vas, kao što su bačve i amovi, stvaraju posebnu atmosferu koja će vam prijati, dok se stabla starog drveća probijaju kroz krov koji se nalazi nad baštom. Pečenje je ovde uvek toplo i ukusno, a i rade sve vrste slavlja. Više informacija, meni i fotografije možete pronaži na oficijelnom Instagram nalogu Kafane – pečenjare „Lako ćemo“.

*****

Tremovi Kosmaja

063/77 17 968, info@tremovikosmaja.rs

Tremovi Kosmaja predstavljaju jedinstven koncept kuća za život van centra grada, koji svojom arhitekturom, kvalitetom gradnje, organizacijom, kao i mnogim drugim aspektima nadaleko prevazilazi kategoriju klasičnih vikend naselja. Svaki objekat poseduje prostranu natkrivenu terasu – trem, orijentisanu direktno prema jugu, sa pogledom na šumoviti vrh planine Kosmaj i vrhove prelepe Šumadije. Sva čar i posebnost  mikro lokacije Tremova Kosmaja je u doživljaju boravka na tremu. Naselje se nalazi na mirnom i pitomom području, daleko od poljoprivrednih kompleksa, u dodiru sa netaknutom prirodom, na osunčanoj padini zaklonjenoj od zapadnih i jugoistočnih vetrova, na lokaciji koja je na maloj udaljenosti od svih važnih komunalnih usluga, kao i snabdevnih objekata. Tremovi Kosmaja nalaze se nadomak značajnih kulturnih sadržaja, ali i restorana i drugih turističkih atrakcija. Do svake kuće u naselju dolazi se asfaltiranim putem koji je sa glavnim putem povezan na dva mesta, što olakšava prohodnost i lakoću kretanja. Više informacija može se naći na sajtu tremovikosmaja.rs

*****

Restoran Zeleni čair

Profesora Andonovica 24, Ralja; 065/88 73 083

Restoran Zeleni Čair nudi jela tradicionalne srpske kuhinje. Nalazimo se u ulici Profesora Andonovića 24, u Ralji, kod Sopota. U prijatom ambijentu našeg restorana i savršeno uređene bašte bićete u mogućnosti da uživate u ukusnim jelima naših vrhunskih kuvara. Od utorka do nedelje Vam pružamo na meniju 6 specijaliteta, a u ponudi imamo i gotova jela, supe i čorbe. Najpopularniji naši specijaliteti su čair palačinka i punjeni ćevap. Svakog dana za goste restorana Zeleni Čair Ralja imamo u ponudi sveže praseće pečenje. A uz dobru srpsku hranu, potreban je i dobar izbor bezalholnih i alkoholnih pića, što naš restoran svakako ima. Nudimo Vam veliki izbor negaziranih i gaziranih sokova, kiselih i običnih mineralnih voda, vina i žestine. Kapacitet našeg restorana je 70 mesta i 60 mesta u bašti. U mogućnosti smo da za Vas organizujemo poslovne ručkove, porodična okupljanja, razne proslave i promocije. Za više informacija posetite nas na Instagramu ili Facebooku!

*****

Najveću kulturnu manifestaciju Sopota predstavlja tradicionalni filmski festival SOFEST! Osnovan je 1972. godine pod imenom Slobodarske filmske svečanosti. Održava se svake godine tokom jula meseca u Centru za kulturu Sopot. Godine 2007. festival postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, a od 2016. godine nagrade publike za najboljeg glumca i najbolju glumicu festivala zove se po legendarnom srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću.

 

 

 

TURISTIČKO – UGOSTITELJSKA PONUDA SOPOTA

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD & ZABAVA

ETNO TURIZAM

POSLASTICE & KOLAČI

LOV & RIBOLOV

WELLNESS & SPA

SPORT & REKREACIJA

TURISTIČKI VODIČI & AGENCIJE

PREVOZ & IZNAJMLJIVANJE VOZILA

 

 

MEDIJSKA ASOCIJACIJA “BALKAN”