18 Maja, 2024

Turistička mapa Barajeva

Opština Barajevo je gradska opština Grada Beograda. Zauzima površinu od 21.312 ha, u kojoj prema popisu iz 2022. godine živi 26.431 stanovnik. Opština je podeljena u 13 naselja: Arnajevo, Barajevo, Baćevac, Beljina, Boždarevac, Veliki Borak, Vranić, Guncati, Lisović, Manić, Meljak, Rožanci i Šiljakovac.

Teritorija današnje opštine Barajevo bila je naseljena još u preistoriji. Prva naselja u Barajevu i njegovoj okolini pojavila su se još pet hiljada godina p.n.e. Najveće neolitsko naselje bilo je baš u Barajevu, prostiralo se na prostoru od oko 100 hektara i danas je poznato pod nazivom Kremenite njive.

Teritorija opštine Barajevo je deo peripanonskog pojasa niske Šumadije, sa prosečnom nadmorskom visinom od 260 m. Najviša tačka u opštini je Parcanski vis (410 m), na istočnoj granici opštine, koji dominira čitavim područjem. Teritoriju odlikuje brežuljkast teren duž dolina većeg broja malih reka i potoka koji većinom teku pravcem od severoistoka ka jugozapadu i ulivaju se u Kolubaru. Šume pokrivaju 4.106 ha, odnosno oko 20% površine opštine. Najvažnije saobraćajnice u opštini su Ibarska magistrala i pruga Beograd–Bar. Barajevo je sa svim naseljima u opštini i susednim opštinama povezano razvijenom mrežom regionalnih i lokalnih puteva.

Barajevo se nalazi na 30 km južno od cetra Beograda i nudi toliko izletničkih i sportsko–rekreativnih aktivnosti, kulturno–istorijskih spomenika, sakralnih objekata i ostalog bogatstva istorijskog nasleđa. Ovde se mogu naći atraktivna lovišta sa raznim vrstama divljači kao što su zečevi, fazani, jarebice; očuvana priroda, seoski pejzaži, bistri potoci, guste šume i prelepa priroda oko jezera „Duboki potok“ koje je bogato ribom.

Centralna mesta u turističkoj ponudi Barajeva zauzimaju izletišta Lipovička šuma i jezero Duboki potok, koja zajedno sa livadama i pašnjacima pružaju odlične predele za lov i ribolov, seoski, izletnički i rekreativni turizam.

Spomenik prirode „Tri hrasta lužnjaka – Bare“ je prirodni botanički spomenik treće kategorije zaštićenih prirodnih dobara Republike Srbije. Ovaj spomenik prirode čine tri stabla hrasta lužnjaka, koja predstavljaju tipične primerke svoje vrste, zaostale od nekadašnjih široko rasprostranjenih hrastovih šuma. Ima poseban kulturno-istorijski karakter, jer je pod njima 1941. godine održan narodni zbor za podizanje ustanka protiv fašizma.

Od značajnih istorijskih spomenika  i kulturno-umetničkih prostora u Barajevu treba videti Crkvu brvnaru u Vraniću iz XVIII veka, staru mehanu u Barajevu, osnovnu školu u Vraniću, Matića kuću, staru zgradu osnovne škole u Boždarevcu, Rimski most i čaršiju u Beljini. Svakako treba pomenuti da je u Velikom Borku kod Barajeva na Veliku Gospojinu 27. avgusta 1805. godine, u kući kneza Sime Markovića održana prva Narodna skupština ustaničke Srbije, na kojoj je ustanovljen Praviteljstvujući sovjet Srpski, prvi organ izvršne vlasti u Srbiji.

Karneval maskiranja u Boždarevcu, Dani Budimira Buce Jovanovića u Guncatima, Noćni turnir Lisović i ostale manifestacije, često u okviru čuvenog događaja “Barajevu u pohode” će vas pokrenuti i učiniti još prijatnijom posetu ovom kraju. Tu su još Omladinske svečanosti koje se više od tri decenije održavaju, u avgustu, u Velikom Borku, Selo otvorenog srca u Baćevcu, u Vraniću u okviru Sabora Svetog Ilije, 2. avgusta, organizuje se festival folklora na kome učestvuje veći broj kulturno umetničkih društava i ostale lokalne slave, festivali i događanja.

Organizator većeg broja ovih manifestacija, kao i nosilac kulturne ponude Barajeva je Centar za kulturu Barajevo.

 

TURISTIČKO – UGOSTITELJSKA PONUDA BARAJEVA

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD & ZABAVA

ETNO TURIZAM

POSLASTICE & KOLAČI

LOV & RIBOLOV

WELLNESS & SPA

SPORT & REKREACIJA

TURISTIČKI VODIČI & AGENCIJE

PREVOZ & IZNAJMLJIVANJE VOZILA