22 Oktobra, 2024
BalkanSrbija

Bor, Paraćin i Užice rekli snažno NE mini-hidroelektranama!

Ne malim hidroelektranama rekla su još tri grada u Srbiji – Užice, Bor i Paraćin! Gradsko veće Užica usvojilo je predlog Odluke o zabrani gradnje, Bor je zakazao javnu raspravu za izbacivanje MHE iz prostornog plana, dok je Paraćin usvojio plan tako da u njima nema uslova za izgradnju.

U drugom članu predloga Odluke stoji da će izmenom planske dokumentacije biti zabranjena izgradnja derivacionih – cevovodnih, a biti razmotrena mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana koje ne bi ugrozile eko-sistem, uslove navodnjavanja i slično. Kako nezvanično saznajemo, postoji velika podrška da se usvoji zabrana.

Na teritoriji Užica postoji pet mini-hidroelektrana. Tri su na Đetinji, od kojih dve u vlasništvu EPS-a. Preostale dve su na Prištavici, pritoci Crnog Rzava. Prošle jeseni sprečena je gradnja MHE “Ročnjak” na potoku Ćosića vrelo koje se nalazi u slivu jezera Vrutci sa kog Užice pije vodu. Posle protesta meštana nekoliko sela u području Vrutaka, koji su ukazali da će zacevljenjem potoka dužinom od 2.600 metara 500 domaćinstava ostati bez vode, Gradska uprava za urbanizam stavila je van snage građevinsku dozvolu investitoru iz Beograda zbog nepoštovanja zakonskih rokova u realizaciji ove investicije.

Tekst: Branko Janačković, Vladimir Lojanica

Foto: ekapija.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *