24 Jula, 2024
AktuelnoSrbija

Bojana iz Užica je medicinski fenomen: Čita i piše naopako

Ko god da uđe u kancelariju Bojane Jovanović iz Užica, koja je zaposlena u Gradskoj upravi, ostane u čudu. Slika na monitoru, kompjuterska tastatura, telefon i papiri sa kojima radi okrenuti su naopako.

– Kada sam počela da radim u Gradskoj upravi bio mi je potreban jedan program za unošenje podataka koji je u Ekselu i nismo znali kako ćemo. Moj kolega, informatičar mi je rotirao monitor, ja sam okrenula tastaturu i sad radim tako, sa rotiranim monitorom za 180 stepeni – kaže Bojana za “Prvu”.
Razlog za to je njena obrnuta percepcija, zbog čega se smatra medicinskim fenomenom.

– Kad sam počela tek da radim, počela sam u pisarnici, na overi dokumenata i niko nije bio ravnodušan. Neki su grdili, mislili su da foliram, neki su slikali, snimali, neki su čak dolazili kod načelnika da me tuže, onda on više nije znao šta će čovek sa mnom i morao je da me premesti na drugo radno mesto – svedoči Bojana.

Čitanje i pisanje su jedino što Bojana mora da radi naopako, dok ljude i prostor vidi pravilno. Dokotori su joj preporučili da ne bi bilo pametno da se upušta u vožnju automobila, zbog orijentacije u prostoru. Američki psiholozi i psihijatri su, posle ispitivanja, utvrdili da Bojana nije bolesna, već da je medicinski fenomen i da njenu percepciju ništa ne može da promeni. Jedan od njih, obratio se pismom Gradskoj upravi u Užicu, koja joj je ponudila posao.

Bojanin dvogodišnji sin, takođe, drži telefon naopako kada ga koristi, međutim, ne može se sa sigurnošću još tvrditi da li je nasledio obrnutu percepciju ili samo imitira svoju majku.

Tekst: blic.rs

Foto: FACEBOOK/150 MINUTA/SCREENSHOT

One thought on “Bojana iz Užica je medicinski fenomen: Čita i piše naopako

  • Baba Branka

    Mislim da su neke novine pisale o njoj dok je išla u, mislim, četvrti razred.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *