18 Septembra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

12. septembra 1940. grupa tinejdžera otkrila pećinu Lasko s crtežima iz paleolita

Na današnji dan, 12. septembra 1940. godine, tražeći izgubljenog psa, grupa tinejdžera otkrila pećinu Lasko, kod mesta Montinjak u Dordonji u Francuskoj, čuven arheološki lokalitet s crtežima iz paleolita.

Pećina Lasko (fr. Grotte de Lascaux) nalazi se na jugozapadu Francuske i čuvena je po svojim polihromnim crtežima iz doba kasnog paleolita. Pećina se nalazi u blizini mesta Montinjak u departmanu Dordonja. Ukupna površina pećine je oko 120 m². Smatra se da su crteži u pećini Lasko stari 17.300 godina. Na crtežima su predstavljene velike životinje, od kojih se za većinu može analizom fosila potvrditi da su živele u ovom kraju. To su: konji, bizoni, goveda, jeleni i planinske ovce, a ređe: medvedi, nosorozi i krupne mačke.

Godine 1979. pećina Lasko je, zajedno sa drugim preistorijskim nalazištima u dolini reke Vezer, stavljena na UNESKO listu Svetske baštine.

Smatra se da su paleolitski ljudi u pećinama vršili magijske rituale. Poslednjih godina predstavljena je teorija da crteži u pećini Lasko predstavljaju praistorijske slike sazvežđa.

Tekst: sr.wikipedia.org
Foto: sr.wikipedia.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *