16 Septembra, 2024
Bosna i HercegovinaNaslovna

Sarajevski ćevap zaštićen kao autohtoni proizvod i poseban BiH brend

Sarajevski ćevap od sada je zaštićen kao autohtoni brend i poseban bosanskohercegovački proizvod.

Potvrdila je to gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na konferenciji za novinare održanoj u gradskoj Vijećnici, najavivši da uskoro slijedi akcija zaštite sarajevskog somuna.

“Prije dvije godine smo pokrenuli proces zaštite ćevapa. Nastavićemo raditi na zaštiti autohtonih domaćih proizvoda. On je sada zaštićen kao brend i kao poseban tradicionalni bh. proizvod”, naglasila je Karić.

Dodala je da poslije same zaštite ćevapa kao brenda slijedi zaštita ćevapa u EU.

“Možemo najaviti da poslije zaštite ćevapa idemo u akciju zaštite sarajevskog somuna”, poručila je Karić.

Prema njenim riječima, Sarajevo je ponosno na istoriju, olimpijsku duh, a gastronomska ponuda, koja privlači veliki broj turista, uvijek je važna.

“Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete otići iz grada”, rekla je Karić, pozvavši sve građane da večeras dođu na trg ispred Baščaršijske džamije gdje će ćevabdžije pripremiti tri hiljade ćevapa za degustaciju.

Direktorka misije USAID u BiH Kortni Čab rekla je da je oduševljena činjenicom da je sarajevski ćevap zaštićen kao brend.

“Osim toga što je ukusan, on je ključni dio gastronomske ponude grada. Kao Amerikanka imala sam sreću da mogu ugostiti puno prijatelja ovde. Osim što su oduševljeni Sarajevom, prva stvar koju uradimo jeste da odemo u ćevabdžinicu”, naglasila je.

Direktor agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić izjavio je da se danas obilježava, kako je kazao, “kruna napora” koji su počeli prije nekoliko godina, a tiče se usklađivanja zakonodavstva BiH sa EU.

“Proces je rezultirao time da je Savjet ministara BiH usvojilo pravni okvir, koji je omogućio da snažno krenemo sa oznakama geografskog porijekla, tradicionalnog ugleda hrane. Sarajevski ćevap je osmi proizvod koji je prošao proceduru i vjerovatno je jedan od najznačajnijih”, naveo je Hajrić.

Tekst: beta.rs
Foto: Shutterstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *