18 Oktobra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

16. jula 1965. otvoren tunel ispod Mon Blana koji je povezao Italiju i Francusku

Tunel Monblan – prolazi kroz Alpe, ispod planine Mon Blan, povezujući Šamoni u francuskoj oblasti Gornja Savoja, i Kurmajor u italijanskoj oblasti Dolina Aoste. To je jedan od glavnih puteva preko Alpa, naročito za Italijane. On skraćuje put do Torina za 50km, a do Milana za 100 km.

Za petinu od 580 miliona stanovnika Evrope, 16. juli 1965. godine bio je praznik. Tunel su otvorili predsednici Italije i Francuske, Đuzepe Saragat i Šarl de Gol. Sto miliona Francuza, Italijana i Švajcaraca dočekalo je otvaranje Monblan tunela u oduševljenom raspoloženju. Kolone automobila okićene zastavicama, prvi put su prošle ispod najviše planine Evrope (4807 m) po duplom asfaltnom kolovozu širine 3,5 m. Tunel je dugačak 11,7 km i povezuje Italiju i Francusku. Rim i Pariz, glavni gradovi zemalja koje su gradile tunel, približili su se za 20 sati putovanja. Novi alpski tunel je jedan od najmlađih napada na najveću saobraćajnu smetnju Evrope – na lance Alpa dugih 600 km i visokih između 1500 i 4800 m.

Ogromni napori i veliki troškovi su se isplatili. Monblan tunel za svoje graditelje nije rđav posao. Od 14 alpskih prelaza, za saobraćaj se može preko cele godine koristiti samo pet. Ko od severa želi brzo i udobno da dođe do juga, smatra da je prelaz Monblan velika stvar. Ali komfor i brzina se moraju platiti. Uostalom velike drumarine za putnička i teretna vozila odavno su isplatile veliki deo uloženog kapitala.

Tekst: sr.wikipedia.org
Foto: Kristoferb

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *