8 Septembra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

9. jula 1887. održan prvi turnir na Wimbledonu, 2001., istog dana ga osvojio Goran Ivanišević

Na današnji dan, 9. jula 1887. godine, održan  je prvi teniski turnir u Wimbledonu.

Teniski turnir u Wimbledonu (engl. The Championships, Wimbledon) je najstariji, prema mnogim mišljenjima i najugledniji grend slem turnir u tenisu. Održava se svakog juna ili jula (počinje šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu) u Sveengleskom klubu u Wimbledonu, u Londonu, počev od 1877, i treći je po redu grend slem turnir u godini posle otvorenog prvenstva Australije i Francuske.

Od kada je Otvoreno prvenstvo Australije prebačeno na tvrdu podlogu 1988, Wimbledon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se još uvek igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega je i igra dobila svoje originalno ime, „tenis na travi“.

Turnir je jedini grend slem koji se igra na travi. Igraju se muški i ženski mečevi u pojedinačnoj konkurenciji, kao i u parovima, i mešovitim parovima (muško-ženski par). Takođe, igraju se turniri za juniore (pojedinačno i u parovima). Dodatna kategorija takmičenja je za tenisere preko 35 i preko 45 godina.

Tijekom 1999., 2000. i 2001., zbog ozljede ramena propušta brojne turnire, pa mu opada ranking, pa je u ljeto 2001. godine bio 125. igrač svijeta. Taj plasman nije bio dovoljan da se izravno plasira na Wimbledon, pa mu organizatori dodjeljuju pozivnicu. Protivno svim očekivanjima, Ivanišević se probija do finala gdje ga je čekao Patrick Rafter. U vrlo izjednačenom finalu slavio je Goran s 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7 i tako postao igrač s najnižim rankingom u povijesti i prvi igrač s pozivnicom koji je osvojio ovaj prestižni turnir.

Tekst: sh.wikipedia.org
Foto: daramot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *