24 Jula, 2024
Turistička mapa

Gročanska ada – jedno od tri rečna ostrva na Dunavu u Grockoj

Gročanska ada je jedno od najvećih rečnih ostrva i spada među najpopularnije ade u Beogradu. Nalazi se na teritoriji opštine Grocka i do nje se najlakše stiže smederevskim putem.

Ada je dugačka oko 3 kilometra, široka oko 500 metara i jedno je od većih šumskih područja u ovom delu Beograda. Na njoj uglavnom rastu starija stabla vrbe, topole, jasena, i u manjem broju bagrem i javor. Nekada je bilo jedno od od aktuelnijih izletišta Beograda na koje su svraćali posetioci iz grada i okoline. Na gornjem špicu ade se nalazi plaža, zapravo izduženi sprud kojim se može otići duboko u Dunav i koji spada u poznatije divlje plaže Beograda. Leti se ovde nalazio veliki broj izletnika, koji se kupa i sunča, zaljubljenika u prirodu, ali i rekreativaca koji su se često šetali po ostrvu.

Rukavac između ade i gročanskog keja, odnosno obale je plovan i moguće je pristajanje. Voda je muljevita i ima panjeva. Ada je okružena Dunavom, a u blizini se nalaze još dve beogradske ade. Sa druge strane gročanske ade, ka banatkoj strani se nalazi ada poznata kao Goli Đoka, koja je zgodna za pristajanje, ali i za noćenje (između ade i leve obale Dunava). Odmah ispod Golog Đoke se nalazi i treća ada poznata kao Brestovička ada, na kojoj se možete duže zadržati, a na kojoj se pri nižim vodostajima, na donjoj strani nalazi još jedna lepa, ali divlja plaža. Brestovička ada nije naseljena, zarasla u gustu vegetaciju uglavnom drveća i šiblja.

BONUS – Turistička mapa Grocke

Turistička mapa Grocke

Tekst: beogradskiizlet.com
Foto: beogradski izlet.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *