22 Oktobra, 2024
Uncategorized

Nacionalni restoran “Vinogradi”

Restoran „Vinogradi“ u Grockoj je u staroj Jugoslaviji bio stecište elite i stranih delegacija, i nadaleko van naselja poznat po odličnoj nacionalnoj kuhinji, nezaboravnoj panorami i vinogradima kojima je bio okružen.

Kroz „Vinograde” je prodefilovalo na hiljade državnika, diplomata, političara, ambasadora, umetnika, privrednika, stranih zvaničnika i zvanica. Brojni su i raznovrsni bili posetioci, pa se i mnoge priče i anegdote vezuju za ovaj restoran u carstvu gročanskih vinograda, nedaleko od prestonice.

Nije tajna ni da su mnogi posetioci birali da baš ovde na Aginom brdu, u romantičnom okruženju nacionalnog restorana „Vinogradi” kažu i svoje sudbonosno „Da“, među njima i predstavnici diplomatskog kora.

Pogled sa terase restorana, preko lipa, sunčanih padina i čokota vinograda, i nadalje je jedan od najlepših u ovom delu zemlje.  Sa vidikovca restorana pogled obuhvata Dunav, lepu Gročansku adu, konture Avale, Smedereva i Pančeva, pa čak i obrise Vršačkog brega i Karpata.

Ostale su zabeležene reči astronauta Nila Amstronga da je „odavde lepši pogled nego sa Meseca“.

Sadašnji objekat, kao i ranije, nastoji da bude u duhu srpske arhitekture i u skladu sa pejzažom. Ispoštovana je konfiguracija terena i lepota panorame, obnovljena je čuvena terasa s pogledom, a zadržana je u potpunosti i namena. Mirisne lipe za koje gročane vezuju mnoge lepe uspomene još uvek su tu, podno terase.

Pored velike terase, objekat nudi restoransku salu sa tremom, zatim restoransku salu na spratu sa enterijerom u duhu konaka, vinski podrum sa degustacionom salom i prostrani parking.

Danas se kraj restorana na sunčanim padinama koje se spuštaju ka reci ponovo zelene vinogradi. U nacionalnu kuhinju kojom se i dalje diči, lepotu novog objekta, kao i u lepotu vidikovca, prirode i nezaboravnih panorama koje ga okružuju, može se uveriti svaki posetilac i putnik namernik.

restoranvinogradi.rs

office@restoranvinogradi.com

+381 114242800

+381 69778899

Meni restorana Vinogradi pogledajte ovde!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *