23 Oktobra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

19. juna 1885. u Njujork stigla Statua slobode, poklon Francuske Americi

Na današnji dan, 19. juna 1885. godine u Njujork je stigla Statua slobode, poklon Francuske Americi.

Glavni simbol ne samo Njujorka, već i cele zemlje, je upravo Kip slobode. Puni naziv ove monumentalne statue je Sloboda osvetljava svet. Nekada je to bio simbol francuskog i američkog prijateljstva, a danas je mnogo više. Kip slobode nalazi se na Ostrvu Slobode, posvećeno njemu. Drugi deo kompleksa posvećen ovom delu američke istorije je obližnje ostrvo Elis. Oni zajedno predstavljaju jednu od najposećenijih atrakcija Njujorka.

Kip slobode je poklon koji je Francuska napravila za Sjedinjene Države. Skulptor koji ga je izgradio, Frederik-Ogist Bartoldi, započeo je svoj rad u Francuskoj. Statua predstavlja rimsku boginju slobode, Libertas. U desnoj ruci drži baklju iznad glave. U levoj ruci nosi tabula ansata, sa datumom Deklaracije o nezavisnosti (4. jul, datum kada je objavljeno odvajanje 13 severnoameričkih britanskih kolonija od Velike Britanije). Nakon što je statua završena, u delovima je transportovana u SAD i potom sastavljena na ostrvu Liberti, na Menhetnu.

Kip u brojevima- Kip slobode je visok 93 metra, uključujući i postolje ispod, baklja je visoka 8,8 metara, a njenih sedam šiljaka na kruni predstavlja sedam kontinenata i sedam svetskih mora. Za posetioce su bile otvorene dve osmatračnice, jedna u postolju i jedna u kruni. U prošlosti je baklja bila otvorena za posetioce, ali nakon što je oštećena tokom Prvog svetskog rata zatvorena je sve do danas.

Tekst: bookaweb.com
Foto: bookaweb.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *