8 Septembra, 2024
Na današnji dan

23. maja 1977. u Beogradu otvoren Muzej afričke umetnosti, prvi i jedini u Jugoistočnoj Evropi

Muzej afričke umetnosti — zbirka Vede i dr Zdravka Pečara (MAU) je muzej u beogradskom naselju Senjak, na teritoriji opštine Savski venac, otvoren 23. maja 1977. U pitanju je prvi i jedini muzej u jugoistočnoj Evropi koji je posvećen isključivo kulturama i umetnostima Afrike. Nalazi se na Topčiderskom brdu u ulici Andre Nikolića br. 14, a astoji se od stalne postavke koju čini gotovo hiljadu predmeta sa prostora zapadne Afrike.

Muzej je nastao je od zbirke originalnih umetničkih predmeta koje su, tokom svog dugogodišnjeg boravka u Africi sakupili bračni par Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar i za koje su dobili pismenu dozvolu o iznošenju iz država Afrike, a poklonili su je gradu Beogradu 1974. godine. Izgradnju zgrade je omogućila Skupština grada Beograda. Kolekciju čine religijski magijski, ukrasni i upotrebni predmeti od drveta, bronze, tekstila, kamena, keramike kao što su maske, sklupture od bronze i drveta, zatim tkanine, nakit, muzički instrumenti itd.

Muzej je otvoren za publiku 23. maja 1977. godine kao jedan od događaja koji slave četrdesetpetogodišnjicu Titovog vođenja Komunističke partije Jugoslavije.

BONUS – Turistička mapa Beograda

Turistička mapa Beograda

Tekst: sr.wikipedia.org
Foto: uzvik.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *