19 Juna, 2024
AktuelnoHrvatskaTurizam

Među 10 najboljih plaža Evrope po “BookRetreats Summer”, tri su u Hrvatskoj

BookRetreats Summer svake godine pravi liste najboljih plaža Evrope. Osnovne kategorije po kojim ih ovaj internet portal rangira su broj sunčanih sati, bezbednost i sigurnost, popularnost, pristupačnost i kvalitet vode. Među najboljih 25 nalaze se i četiri plaže iz Hrvatske, čak tri među prvih 10.

Istraživanje koje je sproveo BookRetreats Summer 2024 obuhvata analizu od 200 plaža u 16 evropskih zemalja, rangirajući ih prema ključnim faktorima za posetioce. Španija se izdvaja kao zemlja sa najboljom plažom, i kao zemlja koja među prih dvadeset ima najviše predstavnika. Ta zemlja se istakla kao ultimativna destinacija za letni odmor sa 28% od 25 najboljih plaža, uključujući najbolju u Evropi plažu La Concha.

Interesantno je da Hrvatska među prvih 25 ima čak četiri predstavnika. To su plaže Pasjača, Galebova stijena, Mala Raduča i Uvala Oprna. Plaža Pasjača je najpoznatija po visokom rubu litice i kristalno čistom moru. Smeštena je uz obalu u blizini Popovića, nedaleko od aerodroma u Dubrovniku, što je čini petom najpristupačnijom plažom od svih lokacija analiziranih u istraživanju.

Među ostalim hrvatskim plažama na listi su Galebova stijena u Puli na 8. mestu i plaža Mala Raduča kod Primoštena na 9. mestu. Tu je i uvala Oprna na ostrvu Krku u Kvarneru koja se nalazi na 18. mestu.

Lista najboljih 10 plaža Evrope izgleda ovako, a za više posetite zvaničnu internet stranicu.

  1. La Concha, Španija
  2. Praia da Falésia, Portugal
  3. Pasjača, Hrvatska
  4. Las Canteras, Španija
  5. Lama Monachile, Italija
  6. Cala Comte, Španija
  7. Tuerredda, Italija
  8. Galebove stijene, Hrvatska
  9. Mala Raduča, Hrvatska
  10. Marinha, Portugal

Tekst: tumagazin.rs
Foto: dubrovnikdigest.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *