25 Oktobra, 2024
Na današnji dan

30. marta 1842. prvi put upotrebljen etar kao anestetik tokom hirurške intervencije

Na današnji dan, 30. marta 1842. godine, američki lekar Kraford Long prvi put upotrebio etar kao anestetik prilikom hirurške intervencije u bolnici u Džefersonu u Virdžiniji.

Do 19. veka anestezija nije primenjivana u medicini u današnjem obliku, pa su ljudi tokom operacije osećali jak bol. U operacionim salama je postojala osoba zadužena da umiri bolesnika, za vreme izvođenja medicinskih procedura. Da bi smanjio fizičke patnje tokom medicinskih intervencija, čovek je od svog postanka istraživao načine da ublaži bol i smanji patnje bolesnicima.

1842 (30. marta) Kroford Long (Crawford Williamson Long) u Danijelsvilu, Džordžija, prvi je primenio etarsku anesteziju tokom uspešnog operativnog zahvata, dajući je svom prijatelju, Džejmsu M. Venablu (James M. Venable) pre ekscizije (isecanja) jednog od dva tumora iz njegovog vrata. On je ovo svoje otkriće (iz nepoznatih razloga) objavio tek 1849, dve godine nakon Vilijama Mortona koji se u Masačusetsu proslavio demonstracijom anestezije, pa se kao zvanični (službeni) početak anestezije uzima 1844, kada je američki zubar Horas Vels (Horace Wells), u toku vađenje zuba primenio „rajski gas“ za anesteziju.

Anestetik je supstance namenjena za postizanje anestezije ili reverzibilne, nespecifične depresije centralnog nervnog sistema, koju karakteriše amnezija (gubitak pamćenja), analgezija (gubitak osećaja za bol), pad mišićnog tonusa, gubitak refleksnih pokreta i gubitak svesti. Svi anestetici mogu biti narkotici, ali svi narkotici nisu i anestetici.

Tekst:sr.wikipedia.org
Foto:todayingeorgiahistory.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *