6 Oktobra, 2024
AktuelnoNa današnji danSrbija

9. marta 1991. održane prve velike demonstracije u Beogradu, protiv Miloševića

Demonstracije na Trgu republike u Beogradu 9. marta 1991. godine su bile prvi veliki miting opozicionih stranaka protiv režima Slobodana Miloševića. Povod za demonstracije bilo je traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, ali su se kasnije pretvorile u demonstracije protiv Slobodana Miloševića. U masovnim demonstracijama na beogradskim ulicama dve osobe su izgubile život. Kasno uveče je uhapšen lider SPO-a Vuk Drašković.

Iako je povod bio tako uzak i specifičan, demonstracije su imale širi ideološki aspekt. Motivi ostalih su se razlikovali. Neki su ga opisivali kao anti-ratni protest ili protest protiv konfrotacione politike SPS-a, posebno protiv iskučenja opozicije iz državnih pitanja. Procene broja okupljenih ljudi su varirale: od manje od 70.000, do oko 100.000.

Studente je u noći 9. marta prebijala policija. Kao odgovor na tenkove u centru Beograda, 10. marta 1991. su iz Studentskog grada krenuli studenti. Na Brankovom mostu ih je sačekala policija, bacila suzavac i nekoliko njih pretukla. Zoran Đinđić je pregovarao sa policijom koja je grupu od 5.000 studenata pustila da se pridruži demonstrantima-studentima kod Terazijske česme.

Tekst: sr.wikipedia.org

Foto: Ranko/Wikipedia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *