8 Jula, 2024
AktuelnoZanimljivosti

Šta je još osim pesama ostalo iza Panonskog mornara – klupa, most, parkovi

Đorđe Balašević je umro na današnji dan, 19. februara 2021. godine. Iza sebe je ostavio velika dela, porodicu i milione ljudi koji su se uz njegove pesme zaljubljivali, tugovali, rastajali se i ponovo sastajali. Iako bi i samo negove pesme bile dovoljan podsetnik na velikog poetu i čoveka, neki su se ipak odlučili da u njegovu čast ostave još poneki „znak pored puta“.

Nakon što je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pule Đorđe Balašević proglašen počasnim građaninom, od 11. maja 2022. godine legendarni novosadski kantautor ima svoju klupicu u Puli. Neposredno nakon smrti Đorđa Balaševića, građani Pule pokrenuli su više inicijativa radi trajnog obeležavanja povezanosti Pule i omiljenog muzičara. Kao najbolje rešenje odabrana je izrada kamene klupe na čijem je čelu ispisano ime Đorđa Balaševića, a na sedištu klupe dobro znane reči: “Na stanici u Puli…”. “Ovo je samo jedan skroman doprinos omiljenom pjevaču koji je opjevao Pulu i koja mu je doista bila važna. Rado joj se vraćao, uvijek prepun emocija, razumijevanja i dobre energije”, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

U spomen na Đorđa Balaševića koji je umro u 68. godini, Osnovna škola “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi pored Niša posadila je 2021. godine u dvorištu 68 sadnica belog bagrema o kojima je on pevao. Direktor te škole, Marko Ristić je tom prilikom naveo u dopisu medijima da ne veruje da na jugoslovenskom prostoru ima „nekoga ko nije bar jednom ljubio, plesao, tugovao, plakao, ludovao uz neku Balaševićevu pesmu, ili se makar naježio“. Mnogo je razloga da se deo školskog dvorišta pretvori u „Đoletov park“, napisao je Ristić.

U znak sećanja na Đorđa Balaševića, čoveka čije je stvaralaštvo povezivalo sve generacije celog regiona, predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, je 22.2.2021. u parku pored gradske fontane, posadio drvo bagrema. Na ovaj simboličan način uz reči Balaševićeve pesme, Kotor se oprostio od poznatog kantautora.

„Ko nije drvo razumeo prvo,

Pa tek onda sadio

Taj nije ništa uradio“

Ovim stihom iz pesme Đorđa Balaševića „Jednom su sadili lipu“ najbolje se može opisati akcija sadnje drveća u martu 2021. godine, čime je Sombor dobio „Park za neke nove klince“ u znak sećanja na preminulog Đorđa Balaševića. Ideja za akciju je stigla od građana, a sadnice bagrema obezbedio je Grad Sombor. Kod sportskih terena na Novoj Selenči, oko stotinak građana, posadilo je 68 bagrema – bagrem za svaku godinu Balaševićevog života i jednu lipu.

Učenici Srednje stručne škole Beranama u školskom dvorištu su 24.2.2021. posadili drvo u čast kantautora Đorđa Balaševića. Inicijativa za sađenje lipe u školskom dvorištu potekla je od profesora Mehdije Bata Adrovića. – Izgubili smo jedno veliko ime. Đoleta možda nismo poznavali lično, ali je kroz svoje stihove dopirao do onog najdubljeg u nama i činilo se kao da on veoma dobro poznaje sve nas. Nadam se da će ispod ove lipe neki novi klinci još dugo govoriti njegove stihove – kazao je on.

Inicijativa Sinana Alića, predsednika Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, da jedna ulica ili površina dobije naziv po nenadmašnom kantautoru Đorđu Balaševiću dobila je svoj epilog. – Moju inicijativu je podržalo mnogo ljudi, a Sead Bašić je predložio da most koji spaja Gradski park i Panonicu nazovemo po Đorđu Balaševiću, što smo i učinili – kazao je Alić. Pločicu sa natpisom „Most Panonskog mornara – Đorđe Balašević“ otkrile su dve djevojčice, a građani su ovaj potez ispratili aplauzom.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *