5 Jula, 2024
AktuelnoCrna Gora

Suši se Stara maslina u Baru: Umire li drvo staro više od 2.200 godina?

Društvo maslinara Bara godinama upozorava na problem betonskog okruženja stabla koji stvara bazen. Iz Opštine potvrdili da je stanje zabrinjavajuće i da će do kraja sedmice početi izgradnja drenažnog rova.

Stara maslina na Mirovici u Baru, koja ima više od 2.200 godina, suši se zbog vode u kojoj leži korijen.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.

Udruženje godinama upozorava na problem betonskog okruženja stabla.

Još 2020. godine pozvali su lokalnu upravu da napravi reviziju urbanističkog plana Stare masline i razmotri sve mogućnosti da se ona oslobodi mermera i betona jer će to u krajnjem oštetiti korijen.

“Betonski i mermerni obruč oko Stare masline čini bazen, i bez obzira na izrađenu drenažu sakuplja veliku količinu vode koja šteti korijenovom sistemu masline, što može dovesti do njenog trajnog oštećenja”, naveli su oni još prije četiri godine.

Društvo je imalo ugovor sa Kulturnim centrom Bar o brizi o Staroj maslini, i sve mjere su sprovodili volonterski – rezidbu, zaštititu, berbu, košenje…

Stara maslina je kulturni i prirodni spomenik i jedan od simbola Bara. Zaštićena je zakonom, a 2020. godine je proglašena zaštićenim područjem od strane lokalne Skupštine. Park i prostor oko Stare masline rekonstruisani su odlukom Skupštine opštine Bar iz 2005. godine.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, iz Opštine Bar kazali da je početkom maja 2023. godine Kulturni centar Bar evidentirao određene promjene na stablu Stare masline i naveo potrebu da stručnjaci Biotehničkog fakulteta obiđu Staru maslinu radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i davanja smjernica za njeno očuvanje.

Stanje stabla Stare masline je zabrinjavajuće, ali da će preduzete mjere od strane lokalne uprave i stručnih lica doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja Stare masline, posebno uzimajući u obzir da je nakon ugradnje i pražnjenja piziometra konstatovan određeni napredak u njenom zdravstvenom stanju, što govori u prilog da su planirani radovi na izgradnji drenažnog rova trajno rješenje.

Tekst: vijesti.me

Foto: Opština Bar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *