23 Jula, 2024
AktuelnoZanimljivosti

Sociolog Dragan Stojković: Jugoslavija postoji kao kulturni prostor i kao civilizacija

Sociolog Dragan Stojković iz izdavačke kuće Most art Jugoslavija izjavio je večeras da, iako Jugoslavija više ne postoji kao država, i dalje postoji jedinstveni jugoslovenski prostor i civilizacija koja nije nestala.

„Jugoslavija postoji kao jedinstveni kulturni prostor i jedna civilizacija koja još nije nestala, koja je zadržala postojanje u vidu bezbrojnih ličnih, sportskih, kulturnih, privatnih odnosa, bez obzira na granice koje su nastale. Niko ne govori o bivšem Rimu već o bivšoj civilizaciji, pa je logično da ne govorimo ni o ‘bivšoj’ Jugoslaviji“, rekao je Stojković na promociji knjige sociologa Jovana Komšića „Prividi identiteta – Demokratija u magli ‘nacionalnog preporoda'“.

Dodao je da Jugoslavija postoji u kulturnom i civilizacijskom smislu i ona može i dalje da doprinosi razvoju, bez obzira na političke podele.

„Ideja jugoslovenstva od Ilirskog pokreta do danas se očuvala, bez obzira na sve lomove i može da predstavlja ključ za rešavanje mnogih pitanja, aktuelnih u odnosima među jugoslovenskim narodima. I to nije samo pitanje Južnih Slovena, već i Nemaca, Jevreja, Mađara, Albanaca… Bez obzira na trenutne ćorsokake, ideja jugoslovenstva ima budućnost u interesu svih“, ocenio je Stojković.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov rekao je da jugoslovenski prostor na više planova i dalje postoji.

„I koliko god odnosi među državama na političkom nivou bili loši, stvari među ljudima funkcionišu“, rekao je Popov na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Tekst:danas.rs

Foto: Shutterstock/Larich

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *